Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Šime Fantela i Igor Marenić nastavili osvajati velike medalje

26.12.2010. 23:00
Šime Fantela i Igor Marenić  nastavili osvajati velike medalje


Sjajni dvojac Svetog Krševana osvojio je broncu na SP-u klase 470 i bio jedina posada koja se dvije godine za redom našla na postolju klase 470


Srpanj 2010.
Svjetsko prvenstvo u nizozemskom Haagu Šimi Fanteli i  Igoru Mareniću donijelo je 11  odličje u proteklih devet godina. Sjajni dvojac Svetog  Krševana osvojio je broncu i  bio jedina posada koja se dvije  godine za redom našla na postolju klase 470. Nešto ranije,  na internetskim stranicama  Hrvatskog jedriličarskog saveza, pod poglavljem rezultati,  objavljen je zbir osvojenih seniorskih medalja hrvatskih jedriličara na svjetskim i europskim prvenstvima olimpijskih klasa prema godinama,  jedriličarima i klasama. Kao  jedino zlatno odličje u povijesti svjetskih prvenstava isticalo se ono zadarske posade  Šime Fantele i Igora Marenića, koji su ovom zlatu pridodali i zlato s Europskog prvenstva. Iako nije bio zlatan,  srpanj je za zadarsko i hrvatsko jedrenje bio gotovo istog sjaja.
Mjesec nogometa
Glavna sportska tema, doduše globalna, početkom  srpnja bio je mundijal koji je  polako ulazio u završnicu. U  pravom sumraku favorita u  Južnoj Africi u sjeni su ostali  Brazil, Italija, Argentina,  Francuska, Engleska, a ugasile su se i najveće zvijezde  poput Messija, Ronalda, Rooneyja i Kake. Nešto kasnije,  Španjolska će postati osmi  Svjetski prvak, a osim po njoj,  Prvenstvo će se pamtiti i po  buci koju su podizale vuvuzele, kontroverzna lopta Jabulani, ali i proročanstva hobotnice Paula. Uz puno manje  pompe, izabranici Dalibora  Zebića zaputili su se na  pripreme u Moravske Toplice.  Devet dana rezerviranih za uigravanje i prijateljske susrete  prvoligaši sa Stanova pamtit  će po impresivnom nizu: redom su padali slovenska Nafta, mađarski ZTE i Kaposvar,  dok je mini ciklus okončan 1:1  remijem sa Sigmom (češka).  Idilu je pak poremetila vijest  iz Zagreba o rušenju Lige 16 –  u prijevodu, za ostanak u elitnom razredu hrvatskog nogometa, Zadrani će morati izbjeći jedno od pet posljednjih  mjesta. Kako je Jakov Surać  ostao u “Offsideu”, Želimir  Terkeš preuzeo je kapetansku  vrpcu i poveo momčad u svoju  15. prvoligašku sezonu. Prvo  kolo, međutim, donijelo i prvi  poraz. Iako nisu gostovali kod  Varteksa, već Varaždina, Zadrane je 2:1 opet “skrojilo”.  Zebić je tih dana, referirajući  se na tanak igrački kadar govorio: “Nedostaje nam jedan  lijevi i jedan bočni”.
Europske košarkaške  smotre
Ljetni raspust momčadi iz  Krešinog doma zadarski je  hram košarke samo nakratko  ostavio praznim. Krševanov  grad ubrzo će ugostiti završnicu Europskog košarkaškog prvenstva za igrače do 20 godina  na kojoj će Hrvatska, u čijim  su se redovima našli Zadrani  Šime Olivari, Ivan Batur, Toni  Prostran i Tomislav Zubčić, na  kraju zauzeti četvrtu poziciju.  Nakon sjajne predstave u četvrtfinalnom dvoboju sa Srbijom, Hrvatska U 20 vrsta pokleknut će u srazu s Grčkom,  odnosno u produžetku susreta  za treće mjesto sa Španjolskom.
Zadarski je četverolist ostvario solidan nastup, no  njihov su veći obol spriječile  ozljede Prostrana i Olivarija.
Srpanj je, po običaju, bio  rezerviran i za šuškanja oko  odlazaka i dolazaka akvizicija  KK Zadar. Prvi hladan tuš  Danijela Jusupa okupao je pomalo iznenadnom odlukom  kapetana Tomislava Ružića da  karijeru nastavi u turskom Tofasu, a drugi se odnosio na  odlazak Roka Stipčevića. Na  vjernost je pak ponovno prisegnuo Marko Car, isto kao i  novi sponzor. Siguran je, činilo se, bio i Hrvoje Perić, a sve  sigurniji povratak Jakova Vladovića.
Dok se na otvorenim terenima zahuktavalo 13. izdanje Županijske ljetne lige u  košarci, vodstvo Borik Puntamike također je krenulo u  sastavljanje kadrovske križaljke. Prva lasta tako je postao  Ivan Mikulić.
Povljana za povijest
Dvostrukim slavljem nad  splitskom Nadom, Povljana je  ostvarila najveći uspjeh u povijesti boćarskog sporta u Zadarskoj županiji – kao prvaci  Druge HBL-jug izravno su se  plasirali u Prvu ligu. Sjajnih  dosega, međutim, nije nedostajalo niti u ostalim sportovima. Na atletskom Prvenstvu  Hrvatske za mlađe seniore  srebro i broncu u utrci na 100  metara osvojili su Karlo  Stipčević (Zadranin u dresu  Dinamo Zrinjevca) i Olympionikov Antonio Grdić.  Broncom se na istom natjecanju okitila i Olympionikova  štafeta 4 x 400 u sastavu: Ivan  Perica, Marin Jurjević, Marko  Vukelić i Đani Adžić.  Održano je i seniorsko PH na  kojem je najuvjerljiviji  među  bacačima koplja bio Stipe  Žunić, dok se Karlo Stipčević  u klupskoj štafeti 4 x 100 pobrinuo za drugo zlato sa zadarskim predznakom. Dino  Pervan, Stipčevićev klupski  kolega, osvojio je broncu u  skoku u dalj.
No nisu se samo atletičari  natjecali na državnim prvenstvima. Dva zadarska kluba  skokova u vodu iz Zagreba su  se vratila s ukupno 24 odličja,  osvojene na smotri najboljih  kadeta i juniora. Arno je prikupio 13 medalja, a Zadar 11,  međutim, čak 10 od njih bilo je  zlatnih. Uslijedio je i Mediteranski kup u Beogradu na  kojem se Maro Marić u disciplini daska 1 m pobrinuo za  najveći uspje Hrvatske na  ovom natjecanju. Marić je, naravno, uzeo zlato.
Jedno srce ponovno u  Zadru
Srpanj je bio mjesec u kojem su se održale i druge Hrvatske svjetske igre. Hvalevrijedan projekt Hrvatskog svjetskog kongresa koji je pod motom “jedno srce” u Krševanovom gradu okupio Hrvate s  pet kontinenata. Iako je kredo  o važnosti sudjelovanja bio u  prvom planu, teško je ne istaknuti dosege sjajnog plivača  Josipa Čuline. Posedarac s  adresom u njemačkom Mainzu na vrat je objesio čak 11  medalja (sedam zlata), a njegovo ime obilježilo je pojedinačni dio natjecanja.
Ljetnu stanku dobro su iskoristili i kuglači Zadra u čijim  se redovima ponovno našao  Boris Benedik, a najava  zvučnih imena nije nedostajalo niti u taboru stolnotenisača Donata.
U mjesecu u kojem je Hrvatska rukometna reprezentacija ostala bez Lina Červara,  svog najtrofejnijeg izbornika,  Rukometni klub Zadar konačno je riješio trakavicu vezanu uz ime novog trenera.  Nasljednik Roka Paleke postao je Igor Nikolić.