Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svatko od nas može biti Božje dijete

26.12.2011. 23:00
Svatko od nas može biti Božje dijete


Mali Isus kojem se klanjamo u jaslicama vrlo brzo raste i on od nas traži da se i mi vrlo brzo mijenjamo, istaknuo je don Božo Barišić


Iza Uskrsa drugi po značaju i veličini kršćanski blagdan Božić, blagdan obitelji, svjetlosti, topline i zajedništva, i ove je godine tradicionalno u svečarskom ugođaju obilježen u starohrvatskom kraljevskom gradu Ninu te u susjednim općinama Privlaci i Ražancu. Polnoćku, svečanu službu hvale u čast rođenja mladog Kralja Isusa Krista u ninskoj prvostolnici, nekadašnjoj katedrali sv. Anselma, u zajedništvu s brojnim okupljenim vjernicima Nina, Ninskih Stanova i Grba predvodio je dekan ninskog dekanata don Božo Barišić.
Jutarnjim i dnevnim misama nastavljeno je u nedjelju božićno slavlje u svim ovdašnjim svetištima. Unatoč hladnom zimskom vremenu praćenom jakom burom, u njima se okupio veliki broj vjernika, koji su se uz molitvu ispred betlehemskih štalica klanjali malom Isusu. Tako je bilo i u ninskoj prvostolnici u kojoj je središnju dnevnu misu predvodio i propovijedao don Božo Barišić.
– Slaveći Božić Bog nas već više od 2.000 godina želi podučiti da nam na raspolaganju stoji njegova bezgranična ljubav. On nam daje moć da svatko od nas postane njegovo dijete. Uči nas da darujemo ne nešto nego nekoga. Ali uči nas da i mi darujemo sebe drugima. To ćemo jedino uspjeti ako izađemo iz naše vlastite umišljenosti i naše oholosti. Mali Isus kojem se klanjamo u jaslicama vrlo brzo raste i on od nas traži da se i mi vrlo brzo mijenjamo. Da postajemo drukčiji i bolji ljudi. Zato budimo radnici, zaljubljenici i u isto vrijeme jaki, ali i nježni jer to je poruka djeteta iz jaslica, istaknuo je don Božo.
Ozračje božićne radosti uz pjevanje božićnih pjesama “Veselje ti navješćujem”, “Rodio se Bog i čovjek”, “U se vrijeme godišta”, “Radujte se narodi”, “Kirie Eleison” i drugih u ninskoj prvostolnici uveličali su članovi župnog mješovitog zbora Sv Marcela pod ravnanjem č.s. Krešimire Zanki te mladi članovi KUD-a “Branimir” vođeni Grozdanom Klarin i Ivanom Burela.
Ovogodišnji Badnjak i Božić u gradu Ninu i susjednim općinama protekli su uglavnom u miru i dostojanstvu, uz molitvu, veselje te uzajamno čestitanje. Sve to potvrdili su nam i ljubazni i susretljivi djelatnici Policijske postaje Nin, koje smo na blagdan Božića posjetili u njihovim radnim prostorijama u Ninu.