Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ryanair pod istragom zbog težine zrakoplova?

Autor: Siniša Klarica

26.12.2012. 23:00
Ryanair pod istragom zbog težine zrakoplova?


Njemačka agencija tvrdi da je zračni prijevoznik skrivao vlastima poletnu težinu tj. višak od 8 tona svojih zrakoplova Boeing 737-800


Poznata lowcost aviokompanija Ryanair, koja je ovih dana odlučila da će jedna od njezinih baza biti Zadar, mogla bi se ovih dana suočiti s tužbom zbog krivotvorenja težine svojih zrakoplova, a ako izgubi i s kaznom od 42 milijuna engleskih funti.
Axel Raab, glasnogovornik Deutsche Flugsicherunga, njemačke agencije odgovorne za kontrolu zračnog prometa, kaže kako odvjetnici agencije trenutačno proučavaju slučaj, a ako se ustvrdi da su optužbe osnovane, pokrenut će se sudski postupak.
Ryanairu se zamjera obračun prtljage preko određenog maksimalnog odbitka, što inače stoji pravo malo bogatstvo za putnike. Mail On Line piše kako postoje izvješća da tvrtka nije bila tako “sramežljiva” oko prikrivanja težine svojih zrakoplova nakon polijetanja. Njemačka agencija tvrdi da je zračni prijevoznik skrivao vlastima poletnu težinu tj. višak od 8 tona svojih zrakoplova Boeing 737-800. U Njemačkoj se višak kilograma naplaćuje 17 eura ili 13,80 funti.
Die Welt je izračunao kako bi Ryanair morao samo u Njemačkoj doplatiti 300.000 funti godišnje, a u cijeloj Europi 42 milijuna funti dokaže li se da je praksa bila tako raširena.
U skladu s politikom kompanije, Ryanair ne komentira glasine, a dobri poznavatelji prilika kažu da sve “miriše” na podmetanja aviokompanija, osobito onih koj se bore na low-cost tržištu.
Ryanairu je afera “Kuferi” druga ovogodišnja afera, nakon objavljivanja prinudnog spuštanja u Španjolskoj. Slučaj se navodno dogodio 26. lipnja tijekom oluje iznad Madrida, kada je dobar dio zračnog prometa prebačen na Valenciju. Valencia nije mogla odraditi takvo povećanje prometa, a u cijeloj gužvi su tri Ryairova Boeinga 737 deklarirala minimum goriva. Jedan od njih sletio je sa 450 kilograma u tankovima. Ispituje se jesu li avioni imali dovoljno goriva u skladu sa zakonom. U suprotnom, Španjolci prijete kaznom od 4,5 milijuna eura i tri godine zabrane letenja u Španjolsku. Istraga je u tijeku.
Ryanair je bio optuživan i za nekorektno reklamiranje kad je na svojim avionima ispisivao parole: “Doviđenja LOT!”, “Doviđenja Aitalia!”, parafrazirajući poruku kako dolaskom Ryanaira u neku od tih država nacionalne aviokompanije nemaju više što tražiti na tom tržištu.