Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čvrljak: Tjerali su me da radnicima dajem otkaze jer – smrde

26.12.2016. 23:00
Čvrljak: Tjerali su me da radnicima dajem otkaze jer – smrde


Odluka Uprave hotela Falkensteiner Hotels & Residences – Borik d.d. Zadar da uoči Božića najavi otkaze za dvanaest dugogodišnjih radnika, mahom starije dobi, izazvala je niz reakcija u domaćoj javnosti. Njihova situacija bila je jedna od tema i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je vijećnica Reformista Vesna Sabolić pokrenula inicijativu potpore radnicima riječima: “Svi možemo zaključiti da se ovdje radi o diskriminaciji po dobi”. Sabolić je apelirala da se utvrdi radi li se u ovom slučaju doista o višku, kao što tvrdi Uprava hotela na Boriku, a njenu je inicijativu prihvatio je i gradonačelnik Božidar Kalmeta, poručujući kako ona može biti i poticaj u pregovorima pravnom zastupniku zadarske podružnice Saveza samostalnih sindikata i gradskom vijećniku Vedranu Uraniji.
Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koji je prije dva tjedna dana organizirao prosvjed u Zadru, sada čini sve da pomogne radnicima čije je otkaze tvrtka najavila pravdajući ih smanjenim opsegom posla, te je sindikalnom povjereniku STUH-a u Društvu dostavila prijedloge odluka o otkazu ugovora o radu za 12 radnika. Međutim, u sindikatu smatraju kako radnici nisu tehnološki višak jer hoteli izvrsno posluju.
Da nije riječ o tehnološkom višku, već o odluci Uprave koja se želi riješiti dijela radnika, tvrde i dvojica bivših direktora u Falkensteiner hotelima, Vanja Čvrljak i Mirko Šunić, koji su htjeli posvjedočiti o odnosu Uprave prema radnicima iz vremena dok su još oni radili u toj tvrtki.
Nakon objave vijesti o prosvjedu radnika, našem listu javio se direktor Turističke zajednice Benkovca Vanja Čvrljak, koji je 2007. godine bio direktor Falkensteinerovog hotela Adriana. Danas kaže kako mu je “još tada bilo jasno da će se sve ovo dogoditi i da će radnici biti prisiljeni izići na ulice jer je situacija i tada bila neizdrživa”.
– U znak solidarnosti s radnicima koje će nakon toliko godina predanog rada poslati na ulicu, želim iznijeti činjenice kojim sam bio direktnim svjedokom u vrijeme mojega mandata direktora hotela Adriana. Javnost mora znati što se tamo već godinama događa kako bi se senzibiliziralo sve koji im danas mogu pomoći, jer riječ je o nepravdi koja se nanosi ljudima koji su stvarali ovu firmu i dali joj ugled kakvog uživa u cijelom svijetu. Svi znamo što su hoteli Falkensteiner danas i da to nisu postali preko noći, već zahvaljujući predanom radu radnika koji su po kvaliteti prepoznati još u bivšoj državi kada su njihovi konobari i kuhari smatrani jednima od najboljih. Ti ljudi zaslužuju pomoć, a ne ovo što im se danas događa – kaže bivši direktor Adriane koji je zbog svojeg neugodnog iskustva s ovim poslodavcem na koncu na dužnost direktora dao otkaz.
– Čim su Austrijanci preuzeli Hotele Borik bilo je jasno da se žele riješiti naših radnika, iako su znali kakav su ugled uživali u turističkom svijetu. Kao direktora Adriane tjerali su me da radnicima dajem otkaze jer da – smrde. To je bilo nešto prestrašno, nešto što nisam doživio u svojoj karijeri, a zasigurno i neću. Radnicima se tada činilo sve i svašta kako bi sami dali otkaz, a sve s razlogom da na njihova mjesta postave svoje ljude koji će klimati glavom i potvrđivati njihove odluke. Međutim, Hoteli Borik oduvijek su imali svoj renome zato što se slušala struka, odnosno savjeti onih koji su znali svoj posao, a ne onih koji su direktorima odobravali njihove besmislene ideje – ističe Čvrljak.
Na pitanje zašto je dao otkaz na mjesto direktora Čvrljak kaže:
– Lijepo je biti direktor hotela, ali nisam htio sudjelovati u njihovoj nakani da dijele otkaze vrijednim ljudima, a pritisak da se dijeli otkaze postajao je sve veći – rekao je Čvrljak koji je stoga Upravi poručio da ne želi biti dio toga naglašavajući kako su mu vlastito dostojanstvo i radnici bili važniji od fotelje direktora.
– Zato se danas i javljam kako bismo pomogli ovim ljudima. Oni su ti koji su najzaslužniji za ovo što su Falkensteiner hoteli postali – zaključuje aktualni direktor TZ Benkovac.