Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dikljanske jaslice postale su brend

26.12.2016. 23:00
Dikljanske jaslice postale su brend


Na vr’ sela, u Diklu kod bunara, u ponedjeljak navečer zaigrale su još jedne žive jaslice. Udruga za očuvanje i promicanje običaja i tradicije Dikla Kveštura, četrnaestu godinu za redom, okupila je svoje članove, ali i sve druge dobronamjernike koji su poželjeli sudjelovati u ovom blagdanskom događaju.
– Prvih godina bili smo manji, s manjim jaslicama i s manje sudionika. No, kako su godine išle, rasle su i jaslice ali i broj sudionika, pa smo tako s desetak ljudi, koliko ih je bilo u prvim godinama, narasli na tridesetak, kazala je predsjednica udruge Kveštura Ljiljana Matešić.
Ove godine u organizaciji događanja sudjelovalo je sedamnaest članova Kvešture, no svoj doprinos dali su i ostali mještani u želji da prikaz jaslica bude što uspješniji. I godišta su bila raznolika, od male bebe koja je utjelovila Isusa pa do mlađih naraštaja u ulogama anđela, i onih starijih u ulogama svete obitelji, kraljeva, pastira.
Dikljanske jaslice prikazale su sve etape Isusova dolaska na svijeta; od obraćanja anđela Gabrijela Djevici Mariji pa do posjeta Sveta tri kralja tek rođenom Isusu. Kostimi, trava, štalica, magarac, ovčice i ostali elementi i ovog puta uključeni su u scenu kako bi mještanima Dikla, ali i svim drugim posjetiteljima, što vjernije prikazali ovu priču.