Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Enigma ekonomije

27.01.2011. 23:00


Političari su u teškim ekonomskim situacijama skloni uvjeravati javnost da je čaša ipak napola puna, a ne napola prazna pa neki i prigrle taj goli optimizam dok stvarnost još uvijek nudi samo sliku gospodarskog propadanja, a političkog uzdizanja.
 U iščekivanju nekog neobjašnjivog spasonosnog ekonomskog prosvjetljenja vrijeme prolazi, nezaposlenost raste, premijerka s vremena na vrijeme sa širokim osmjehom najavi kako idu investicije i onda se ekonomija nemoćno ukloni politici.
Sve dok političari nisu počeli padati nisko, visoka politika se još više doživljavala kao krug odabranih koji se u sve najbolje razumiju, sve znaju, te su trebali upregnuti umove u ostvarenje općih interesa. Sada kada je u vrijeme gospodarske krize opći interes ekonomski oporavak i poboljšanje životnog standarda, većina političara kao da se izgubila i više ne može pohvatati konce zamršenih ekonomskih kretanja, a da sve bude još gore svakodnevno se otkriva kako je politika nagrađivala i u svom okrilju držala one koji nisu znali ili nisu htjeli raditi za opće dobro, nego samo za svoje dobro te da je ta prizemna, licemjerna, amoralna i sebična “ekonomija” razorila dobar dio pruge kojom se trebalo krenuti prema čuvenom “svjetlu na kraju tunela”.
Istodobno političari svoje ekonomsko neznanje kriju kao zmija noge ogrćući ga uvijek u svoju ispraznu retoriku prikazujući se gospodarskim stručnjacima, sveznalicama, onim koji su upravo zaslužili biti tamo gdje jesu sa svim povlasticama.
Svjestan svoje vrijednosti i stručnosti na svome području, predsjednik Ivo Josipović po prvi puta je kao čovjek iz samog vrha politike iskreno i bez nelagode javno istaknuo kako se on u ekonomiju ne razumije te da stoga ima oko sebe ekonomski tim koji ga savjetuje. Za predsjednika čija je ekonomska ingerencija ograničena to i nije teško reći, a takva mu iskrenost donosi i političke bodove, no kada u zemlji koja je na gospodarskom dnu i premijerka koja vodi gospodarsku politku, potakne sumnju da je potpuni ekonomski laik, onda ogorčena javnost u trenu pomisli kako ekonomiji pod preteškim bremenom politike – nema spasa.
Naime, nakon što se danima vodila polemika oko cijene goriva i lančanih poskupljenja, nakon što je premijerka obećavala kako će učiniti sve da do poskupljenja ne dođe istodobno priznajući da na poskupljenja baš i ne može utjecati, ona u Saboru nije znala odgovoriti na pitanje kolika je cijena goriva.
Premda se kao vješta govornica izvlačila odgovorom kako ona nikad ne lijeva gorivo, kada joj je desna ruka – Darko Milinović prišapnuo odgovor ona je s poznatim smiješkom to ponovila.
Neznanje, koji je i s pomalo šarma priznao predsjednik Josipović, premijerki ne nosi političke bodove jer stalno govori da radi na Programu ekonomskog oporavka i da još ne razmišlja o izborima.
To su, naravno, demantirali saborski zastupnici lijeve i desne strane sabornice, ostavljajući enigmu ekonomije po strani, uzajamno se časteći predizbornim optužbama – onim što najbolje znaju.