Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kokić: Najbitnija je kemija između izvođača i pjesme

27.01.2011. 23:00
Kokić: Najbitnija je kemija između izvođača i pjesme


Jedan izvođač može biti odličan u svim interpretacijama tuđih pjesama, ali poanta je da svaki izvođač maksimalno pokaže svoj talent u interpretaciji novog, kaže Emilija Kokić


Nakon što je prošle subote odabrano pet kandidata koji nastavljaju natjecanje, publika će ovu odlučivati o tome hoće li dalje proći i dvoje mladih zadarskih nada – Filip Dizdar i Ana Eškinja. U razgovoru s Eurosong „veterankom” Emilijom Kokić doznali smo kako njihove izvedbe s audicija nije imala prilike pogledati, no Filipa ipak poznaje od ranije:
– Mislim da je Filip jako talentiran, no uspjeh će se dogoditi ako pjesma bude krojena po njemu.
Prvu emisiju nove inačice Dore je, kaže, gledala, a prvi dojam joj je bio pomalo čudan, upravo zbog novog formata:
– Čula sam da je format pristigao iz Njemačke čija predstavnica je izabrana na taj način, a koja je potom pobijedila na Eurosongu. Zanimljivo je i drugačije, iako moram priznati da je moj prvi dojam bio ‘Zar nam to sad stvarno treba?’, no vidjet ćemo što će se dogoditi do kraja, kazuje je Emilija, dodajući kako joj je prije nekoliko dana pristigao poziv da bude u žiriju natjecanja pa će joj do tad sigurno i dojmovi sjesti na mjesto. Što se tiče pak novog načina izabiranja izvođača pjesama do uspjeha dodaje kako nije poanta u tome da se pronalaze najbolji izvođači:
– Pitanje je što je to uistinu najbolji izvođač? Mislim da je formula uspješnosti ona kemija koja se dogodi između pjesme i izvođača, tako da, dok se ne pojavi pjesma koja će se izvesti na Eurosongu ne možemo znati je li to idealna kombinacija. Jedan izvođač može biti odličan u svim interpretacijama tuđih pjesama, ali poanta je da svaki izvođač maksimalno pokaže svoj talent u interpretaciji novog. Zato, mislim da je ključna stvar nakon što se izabere izvođač, da na scenu stupi mudrost, iskustvo i talentiranost kompozitora kako bi napisao pjesmu upravo za tog izvođača. Ključ je u tom spoju. To je, po mom mišljenju ono što nema definiciju, a što ljudi nazivaju X faktorom koji je prisutan kada se dogodi ljubav između pjesme i izvođača. Jer, ne mogu istu pjesmu na isti način izvesti dva različita pjevača. Uvijek postoji moment prepoznavanja kada vidimo da nam je pjesma ‘legla’. Nit je ‘Rock me baby’ svemirska pjesma, niti ja svemirska pjevačica, ali je spoj mene i te pjesme bio jako dobar u tom trenutku, pojašnjava.
Što se tiče uspješnosti ovakve verzije Dore pred hrvatskom publikom Emilija kazuje kako naša publika teško prihvaća nove formate:
– Kako smo skloni kritiziranju, mislim da će se to dogoditi i ovaj put. No, suzdržala bih se i pustila da izvođači pokažu što mogu, kao i da kompozitori pokažu što mogu skladati, zaključila je pjevačica.