Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Skinuti prokletstvo Bamberga

27.01.2011. 23:00
Skinuti prokletstvo Bamberga


Što se tiče pomoći navijača, ona će zadarskom sastavu itekako biti potrebna. A toga u Mocirama rijetko nedostaje, pogotovo u ovakvim utakmicama. A zna se što Zadru znači glasna podrška s tribina


Sutra će kuglači Zadra odigrati možda i jednu od najvažnijih utakmica sezone u kojoj će ugostiti, sada već, tradicionalnog protivnika, njemačku Victoriju Bamberg. Na rasporedu je prvi dvoboj četvrtfinala Europske lige, a bolji nakon dvije utakmice izborit će pravo nastupa na Final Foura najjačeg europskog natjecanja. Nijemci su prouzročili mnogo trauma u protekle dvije godine igračima trenera Šime Mijolovića. Naime, ždrijeb je ih je već dvije godine za redom stavljao da se susretnu u isto vrijeme. I oba puta je njemačka momčad relativno glatko izbacivala Zadar. I oba puta se prva utakmice igrala u Zadru i oba puta je Victoria već u Zadru napravila veliku prednost koju nije bilo problema zadržati na svom terenu. I zaista je ironično da se ta dva protivnika ponovno sastaju u četvrtfinalu Europske lige i ponovno se prva utakmica igra u Zadru.
Što se tiče protivnika Zadra, i dalje se radi o izvrsnoj momčadi koja već godinama igra jako dobro i u njemačkom prvenstvu i u Euroligi. Rot Weis Zerbrst je sastav koji dominira Njemačkom ligom, no sastav iz Bamberga itekako im dobro parira i redovito se nalazi tik uz njih.
Ipak, ove sezone je jedna stvar nešto drukčija, a to je forma Zadrana. Nakon nekoliko sezone koje su ipak napravile „stanku” na međunarodnoj sceni, Zadar je ponovno opasan. Povratak Slovenca Borisa Benedika u Mocire se poklopio s podizanjem forme nekih igrača, tako da je Zadar opet „in”. Igra se iz kola u kolo sve bolje, a najbolja moguća najave dvoboja s Victoriom je dvoboj protiv Novske prošle subote, u kojem su Zadrani srušili rekord svoje kuglane i u kojemu su apsolutno svi igrači Zadra prikazali fantastičnu igru. Nakon dugo vremena ne može se govoriti o jednom ili dva igrača koji vuku ostale, već se slobodno može reći da cijela momčad Zadra igra na vrlo visokoj razini. U posljednje vrijeme iskorak, i to prilično velik, je napravio kapetan Mario Baljak, koji je u tri tjedna, prvo postao pojedinačni prvak Hrvatske te u posljednjem dvoboju protiv Novske srušio i svoj osobni rekord. Luka Ukalović je konstanta. I dalje ne pada u formi, a isto se može reći da Branislava Bogdanovića i Kostadina Maneva. Od dolaska Borisa Benedika Zadar je “procvjetao”, ali Benedik je ovaj put jedan od mnogih. Igrač koji igra na zadnjoj poziciji i kada je potrebno, on ne kiksa. No, ove sezone je zaista rijetko morao ispravljati stvari. Za nijansu slabiji za sada je Hrvoje Marinović. I njegovi rezultati su sve bolji, ali rijetko pobjeđuje. Doduše, radi se o mladom igraču, ali i njegov pravi doprinos itekako će biti potreban u oba dvoboja četvrtfinala Europske lige.
Jedan od većih problema Zadrana pred dvoboj s njemačkim sastavom bi mogao biti onaj psihološke prirode. Nijemci su se navikli pobjeđivati Zadar, a Zadar je navikao gubiti od njemačkog tima. I ovaj put to treba prelomiti. Zaista će bitan biti i ulazak u utakmicu, jer nije lako igrati protiv momčadi poput Victorije, kada ona kontrolira igru i rezultat. Mnogo će ovisiti o prva dva igrača. Nikako Zadrani sebi ne smiju dopustiti da opet s deficitom krenu na uzvrat. Remi ili mala pobjeda čak niti ne bi bila toliko loša opcija, s obzirom da su Zadrani u protekle dvije sezone mnogo bolje odigrali u gostima protiv ovog protivnika.
Što se tiče pomoći navijača, ona će zadarskom sastavu itekako biti potrebna. A toga u Mocirama rijetko nedostaje, pogotovo u ovakvim utakmicama. A zna se što Zadru znači glasna podrška s tribina.