Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uz tečajeve ronjenja sustavni rad na ekološkoj osviještenosti

27.01.2011. 23:00
Uz tečajeve ronjenja sustavni rad na ekološkoj osviještenosti


U svojim novim prostorijama koje im je dodijelila općina Bibinje u četvrtak je svečano predstavljen Ronilački klub “Sveti Roko”. Klub je inače osnovan u sedmom mjesecu prošle godine, pa tako iza sebe ima već i nekoliko zapaženih ekoloških akcija. U istom smjeru ići će se i dalje, pa će tako glavne djelatnosti uz sustavni rad na ekološkoj osviještenosti biti i tečajevi za ronjenje, edukacija ljudi vezana za ronjenje, projekti vezani uz more te zajedničko druženje.
– Svi koji to žele dobrodošli su tu da se družimo i ronimo. Opreme u klubu već nešto imamo. Zamislili smo princip na način da se plati članarina od sto kuna godišnje, za što će se moći imati tečaj po cijeni koliko nas koštaju troškovi, a moći će i posuditi opremu kluba. U planu je održavanje i stručnih predavanja, a posebna namjera nam je da što više mladih uključimo u natjecanja na razini države u vještinama na moru i u bazenu poput plivanja s perajama. Za starije tu su natjecanja u podvodnoj fotografiji te natjecanja u u CMAS-ovoj disciplini Jump Blue u ronjenju na dah. Tko nije iskusio ronjenje u rijekama moći će i to isprobati, najavio je predsjednik kluba Đani Iglić, zahvalivši pritom svima koji su podržali stvaranje novog kluba, počevši od Arheološkog muzeja Zadar na čelu s ravnateljem Smiljanom Gluščevićem, PU zadarske sa svojim roniocima te drugim istaknutim pojedincima. Potpredsjednik kluba je inače Ivica Šoša, a tajnik Elvis Kurić.
Obvezno radno vrijeme kluba bit će četvrtkom od šest do osam sati navečer, dok će se samo vrijeme tečaja prilagođavati njegovim polaznicima. Iglić je najavio i neke projekte na kojima klub već radi, a riječ je o projektu potopljenih brodova u Zadarskoj županiji, zatim ekološkim akcijama u koje je klub do sada bio uključen, a s njima će se nastaviti i dalje. U lipnju ih očekuje ekološka akcija u Sisku, zatim akcija na Saharunu, a klub Sveti Roko će zahvaljujući suradnji s Donatom Petriciolijem biti uključen i u praćenje podvodnih životnih zajednica. Trenutačno nedostaju im još brod i kompresor pa će tako sve snage biti usmjerene i prema njihovoj nabavi.