Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ćurko: Bilo je jasno od početka da Peša nije napravio ništa protuzakonito

27.01.2012. 23:00
Ćurko: Bilo je jasno od početka da Peša nije napravio ništa protuzakonito


Vjerujemo da će se sad nakon ovog slučaja ovo pitanje konačno razriješiti na zadovoljstvo svih koji sudjeluju u ovom sporu, prvenstveno vlasnika koji traže pravedno obeštećenje, kaže Ćurko
Vijest kako je Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio oslobađajuću presudu bivšim potpredsjednicima Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipu Matanoviću i Robertu Peši glede primanja i davanja mita te pogodovanja u prodaji zemljišta u slučaju nekadašnje ninske tvornice opekarskih proizvoda “Branko Štulić”, u Ninu je dočekana s odobravanjem.
Posebno je zadovoljan gradonačelnik Emil Ćurko, koji je na Županijskom sudu u Zagrebu bio početkom 2009. godine pozvan u svojstvu svjedoka u ovom predmetu, u kojem je uz ostalo Robert Peša bio optužen da je tražio ili pristao uzeti 200.000 eura kako bi pogodovao stranim investitorima.
Riješiti odnose s nekadašnjim vlasnicima zemljišta
– Prije i za vrijeme samog suđenja te mog svjedočenja bilo je razvidno da Peša nije kriv i da je imao dobre namjere da pomogne nama u Gradskoj upravi, kao i to da se izvornim vlasnicima na pravedan način vrati zemljište što su ga oduzele komunističke vlasti. On je samo inzistirao da država kao i potencijalni ulagači ne mogu raspolagati zemljištem dok se prvotno ne riješe imovinsko-pravni odnosi 17 stvarnih vlasnika, na čemu sam i ja od početka inzistirao, kaže Ćurko.
Ninske obitelji su eksproprijacijom, rješenjima donesenima 1949. i 1953. godine, ostale bez oko 6 hektara zemljišta, na kojem je izgrađena  navedena tvornica. Republika Hrvatska se za vrijeme nedavne izrade nove zemljišno-katastarske knjige grada Nina upisala kao stvarni vlasnik navedenog spornog zemljišta, te su njegovi izvorni vlasnici u zakonskom roku uložili prigovore.
– Vjerujemo da će se sad nakon ovog slučaja ovo pitanje konačno razriješiti na zadovoljstvo svih koji sudjeluju u ovom sporu, a prvenstveno vlasnika zemljišta i da im se neće nuditi 1,80 kuna po četvornome metru, kao što im je to prije 7-8 godina nudio Fond za privatizaciju, već da to bude cijena primjerena današnjem vremenu i vrijednosti tog zemljišta.
Urbane vile zamijenit će otpad
U Prostornom planu zemljište Ciglane uvršteno je u turističku zonu, gdje bi se u skladu s DPU-om trebale graditi urbane vile i ostali turistički sadržaji, ali zahvata neće biti dok se ne riješi pitanje vlasništva i odštete.
 U razdoblju od 26. lipnja 1985. godine od postupka likvidacije do današnjih dana, stanje u kojem se nalaze objekti te nepoznanice oko vlasništva nad zemljištem su neprihvatljivi za grad Nin jer je područje ciglane pretvoreno u nelegalno odlagalište smeća, a ruševina je opasna za ljude i bivše vlasnike. U 20 posljednjih godina tek je Ured državne uprave izvršio očevid s izvornim vlasnicima zemljišta. Fondu za privatizaciju dostavio je mišljenje u kojem se uz ostalo kaže da se “po Zakonu ne može izvršiti povrat zemljišta u naturi zato što je zemljište privedeno svrsi, odnosno izgrađen je objekt ciglane, ali su ispunjeni svi uvjeti istog Zakona za isplatu naknade oštećenima”.


 1954.POČELA S RADOM, 1986. LIKVIDIRANA


Tvornica opeke “Branko Štulić” Nin osnovana 27. prosinca 1953. godine odlukom onodobnog Kotara Zadar te je 1954. godine počela s radom. Nakon 31 godine proizvodnje, rješenjem Skupštine općine Zadar od 26. lipnja 1985. godine pokreće se postupak likvidacije OOUR-a “Branko Štulić”, a rješenjem Skupštine od 17. prosinca 1986. godine ovlašćuje se Likvidacijsko vijeće da sredstva, prava i obaveze OOUR-a po likvidacijskoj bilanci prenese na RO Zadranka OOUR-Veletrgovina. Nakon toga Ciglana je prelazila na TP Zadranku, a zbog dugovanja prema Ministarstvu financija u konačnici prelazi u državno vlasništvo 1997. godine.