Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Francuzi oduševljeni čistoćom, znamenitostima i uspješnošću ekoloških proizvođača

27.02.2011. 23:00
Francuzi oduševljeni čistoćom, znamenitostima i  uspješnošću ekoloških proizvođača


S ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom  Zadarske županije prošlog su  se tjedna upoznali francuski  studenti agronomije u okviru  njihove obavezne terenske  nastave u jednoj zemlji Europe. Zašto su odabrali baš  Hrvatsku i Zadar, pojašnjava  Linda Šušteršić iz Udruge  Eko Zadar, koji je za ove  studente organizirao izlet.
– Prošle godine nas je kontaktirala jedna studentica menadžmenta iz Francuske. Studenti tog fakulteta imaju obvezu volontiranja u jednoj zemlji izvan Francuske i ona je  nekako naišla na ime Eko  Zadra. Bila je tu prošle godine, pomogla nam pri prijevodu francuskih tekstova i u  organizaciji izložbe francuskog karikaturista čije su karikature s ekološkim porukama stare 20 godina, a još  uvijek aktualne. Bila je to jako  dobra suradnja i izrazili smo  želju da se ona i nastavi. Tako  da bi studenti s tog istog  fakulteta trebali doći na ljeto,  priča Šušteršić.
Nakon toga, Eko Zadru su  se javili i s agronomskog fakulteta i zamolili da im organiziraju ekotour po Zadarskoj županiji.
– Proveli smo ih po takozvanom prstenu Zadarske  županije. Bili smo u Solani  Nin, u OPG-u Babac – Damjanić kod Šinjorine smokve i  na farmi magaraca Dar Mar u  Poljicama, zatim u Murvici u  tvrtki Telluris Medin gdje su  se upoznali s proizvodnjom  glista, puževa i humusa. Zatim smo bili u Preku, u obnovljenom masliniku Poljoprivredne zadruge Drobnica  gdje se koristi buhač, prirodni  pesticid. Tamo ih je oduševila  maslina koja “raste” iz kamena, kaže Šušteršić koja je  vodila izlet, a pridružila joj se  i Sandra Babac, članica Eko  Zadra.
Studenti su obišli i staru  jezgru Zadra. Bili su osupnuti  kada su čuli da je to grad  stariji i od Rima.
– Njihovi dojmovi su bili  odlični. Da malo parafraziram, čini mi se da su mislili da  mi ovdje još visimo s grane.  Inače, oni puno znaju o svojoj  zemlji, a jako malo o drugim  zemljama pa su bili oduševljeni čistoćom, znamenitostima,  ali i uspješnošću ekoloških  proizvođača. Fasciniralo ih je,  primjerice, što je zadruga  Drobnica osvojila zlatne medalje te kako su naši proizvođači, poput OPG-a Babac-Damjanić, našli put do  afirmacije na inozemnom  tržištu. Gospođu Hanu Medin su upitali kako se u 21.  stoljeću sjetila biznisa s glistama i puževima…, priča  Šušteršić.
Kako nastavlja, svidjeli su  im se i magarci, a u Ninu su  mogli osjetiti našu buru u  punom jeku.
– Iznenadilo ih je da se tamo  proizvodi 5.000 tona soli godišnje te da se ta sol izvozi čak  i u Japan. Na kraju, na večeri  u Pet bunara dočekala ih je  domaća spiza, izvorne delicije. Po drugim hrvatskim gradovima su jeli uglavnom pizzu  pa ih je i naša autohtona  hrana oduševila. Tako da su u  jednom danu uspjeli osjetiti i  vidjeti gotovo sve što obilježava život i rad u Zadarskoj  županiji, govori Šušteršić, dodajući da su neki izrazili želju  da tu dođu na ljetovanje.
Osim toga što su vidjeli  ljepote i puno toga korisnog  saznali, bilo je to jedno lijepo  druženje. Sedamnaest francuskih studenta iz Zadra su  ponijeli lijepe uspomene, a  svoj put su nastavili prema  Plitvičkim jezerima, Zagrebu  i natrag u Francusku.