S ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom Zadarske županije prošlog su se tjedna upoznali francuski studenti agronomije u okviru njihove obavezne terenske nastave u jednoj zemlji Europe. Zašto su odabrali baš Hrvatsku i Zadar, pojašnjava Linda Šušteršić iz Udruge Eko Zadar, koji je za ove studente organizirao izlet.
– Prošle godine nas je kontaktirala jedna studentica menadžmenta iz Francuske. Studenti tog fakulteta imaju obvezu volontiranja u jednoj zemlji izvan Francuske i ona je nekako naišla na ime Eko Zadra. Bila je tu prošle godine, pomogla nam pri prijevodu francuskih tekstova i u organizaciji izložbe francuskog karikaturista čije su karikature s ekološkim porukama stare 20 godina, a još uvijek aktualne. Bila je to jako dobra suradnja i izrazili smo želju da se ona i nastavi. Tako da bi studenti s tog istog fakulteta trebali doći na ljeto, priča Šušteršić.
Nakon toga, Eko Zadru su se javili i s agronomskog fakulteta i zamolili da im organiziraju ekotour po Zadarskoj županiji.
– Proveli smo ih po takozvanom prstenu Zadarske županije. Bili smo u Solani Nin, u OPG-u Babac – Damjanić kod Šinjorine smokve i na farmi magaraca Dar Mar u Poljicama, zatim u Murvici u tvrtki Telluris Medin gdje su se upoznali s proizvodnjom glista, puževa i humusa. Zatim smo bili u Preku, u obnovljenom masliniku Poljoprivredne zadruge Drobnica gdje se koristi buhač, prirodni pesticid. Tamo ih je oduševila maslina koja “raste” iz kamena, kaže Šušteršić koja je vodila izlet, a pridružila joj se i Sandra Babac, članica Eko Zadra.
Studenti su obišli i staru jezgru Zadra. Bili su osupnuti kada su čuli da je to grad stariji i od Rima.
– Njihovi dojmovi su bili odlični. Da malo parafraziram, čini mi se da su mislili da mi ovdje još visimo s grane. Inače, oni puno znaju o svojoj zemlji, a jako malo o drugim zemljama pa su bili oduševljeni čistoćom, znamenitostima, ali i uspješnošću ekoloških proizvođača. Fasciniralo ih je, primjerice, što je zadruga Drobnica osvojila zlatne medalje te kako su naši proizvođači, poput OPG-a Babac-Damjanić, našli put do afirmacije na inozemnom tržištu. Gospođu Hanu Medin su upitali kako se u 21. stoljeću sjetila biznisa s glistama i puževima…, priča Šušteršić.
Kako nastavlja, svidjeli su im se i magarci, a u Ninu su mogli osjetiti našu buru u punom jeku.
– Iznenadilo ih je da se tamo proizvodi 5.000 tona soli godišnje te da se ta sol izvozi čak i u Japan. Na kraju, na večeri u Pet bunara dočekala ih je domaća spiza, izvorne delicije. Po drugim hrvatskim gradovima su jeli uglavnom pizzu pa ih je i naša autohtona hrana oduševila. Tako da su u jednom danu uspjeli osjetiti i vidjeti gotovo sve što obilježava život i rad u Zadarskoj županiji, govori Šušteršić, dodajući da su neki izrazili želju da tu dođu na ljetovanje.
Osim toga što su vidjeli ljepote i puno toga korisnog saznali, bilo je to jedno lijepo druženje. Sedamnaest francuskih studenta iz Zadra su ponijeli lijepe uspomene, a svoj put su nastavili prema Plitvičkim jezerima, Zagrebu i natrag u Francusku.
najnovije
najčitanije
Scena
TUŽNA VIJEST
Odlazak legende: Preminuo novinar i urednik Damir Matković
Zadar
ZADARSKI FOTOGRAF
Zadarski lovac na munje: ‘Izlazak na teren kada počne grmjeti i sijevati nije pametan potez…’
Scena
NOVI KVIZ
‘ZAMIŠLJEN JE KAO LIGA PRVAKA’ Tarik Filipović najavio mega kviz na razini regije
Scena
nezaboravno iskustvo
Zsa Zsa s dečkom otputovala u Ameriku: ‘Ovo morate doživjeti!’
Košarka
Prvenstvo Dalmacije u košarci do 11 godina
Drugo mjesto za ŠK Zadar
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Crna Kronika
NAPAD