Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zbog 26 grama kokaina 24 mjeseca zatvora

27.02.2011. 23:00
Zbog 26 grama kokaina 24 mjeseca zatvora


Nikoli Kubaski u cijelosti je potvrđena presuda Županijskog suda u Zadru koja je izrečena sredinom svibnja 2008. godine. Kubaska je pravomnoćnost presude čekao na slobodi, ali sada će morati na izdržavanje kazne


Nakon gotovo tri godine, Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu i u cijelosti potvrdio presudu Županijskog suda u Zadru kojom je sada 25-godišnji Nikola Kubaska osuđen na dvije godine zatvora zbog 26 grama kokaina od kojeg se može “izvući” od 200 do 250 crta za konzumaciju, a kokain mu je bio pronađen u njegovom podstanarskom stanu uz digitalnu vagu za precizno mjerenje i par plastičnih vrećica.
Iako je za kazneno djelo posjedovanja droge radi daljnje preprodaje, predviđena kazna zatvora od najmanje tri do 12 godina Kubaski je zadarski sud dosudio zatvorsku kaznu ispod zakonskog minimuma zbog njegove mladosti jer je tada imao 23 godine, činjenice da ranije nije bio osuđivan i činjenice da kasnije, nije dolazio u sukob sa zakonom.
Optuženi mladić je podsjećamo, tada u svibnju 2008. godine iznio vrlo zanimljivu obranu priznavši Sudskom vijeću kako je sve počelo na dočeku Nove 2006. godine kada je prvi put u životu probao drogu i ušmrkao “crtu” kokaina.
– Jako mi se svidjelo, pa sam kokain počeo ušmrkavati vikendom, a ubrzo potom i svakodnevno. Zadnja tri mjeseca prije uhićenja kokain sam uzimao svaki dan i to, od 0,1 do 0,2 grama. Nakon nekog vremena čovjek od kojeg sam kupovao drogu ponudio mi je da kupim veću količinu po vrlo povoljnoj cijeni. Bila je riječ o 27 grama kokaina po cijeni od osam i pol tisuća kuna. Rekao mi je da se želi riješiti “robe”, jer je lošije kvalitete. Kupio sam tu drogu i uzimao je svakodnevno sve do dana uhićenja. On mi je prodao drogu zajedno s vagom. Što se tiče PVC-vrećica, radi se samo o vrhovima vrećica u koje sam zamatao paketić kako bih ga nosio sa sobom kad bih išao vani ili na posao. Nikada nisam imao doticaja ni s jednom drugom drogom, osim s kokainom koji sam ušmrkavao rolajući novčanicu u vidu cjevčice, nakon čega bih ušmrkao. Novac za drogu sam zarađivao jer sam s partnerom imao privatnu mehaničarsku radionicu za popravak automobila i skutera – rekao je tada u svojoj obrani Nikola Kubaska koji ime “dilera” od kojeg je kupio kokain nije htio otkriti – “zbog osobne sigurnosti”.
Nikola Kubaska je u vrijeme trajanja istrage dva mjeseca proveo u zatvoru zadarskog Istražnog centra, a onda je pušten na slobodu gdje je dočekao i pravomoćnost ove presude.