Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za Gradsko i Novo groblje osamsto tisuća kuna

27.02.2012. 23:00
Za Gradsko i Novo groblje osamsto tisuća kuna


Za DPU su u gradskom proračunu predviđena sredstva, ali ne može se krenuti u izradu dok komisija ne donese odluku. Tijekom izrade bit će potrebno uskladiti projektnu dokumentaciju s preporukama Hrvatskih voda jer se lokacija nalazi na vodozaštitnom području, rekao je Grdović


U proračunu Grada Zadra za 2012. godinu među osnovnim kapitalnim i razvojnim ciljevima je i izgradnja novog groblja na Musapstanu u Crnom. Za radove na postojećem Gradskom groblju i Novom gradskom groblju u Crnom predviđeno je 800.000 kuna.
No radovi na Novom gradskom groblju ove godine još uvijek ostaju uglavnom na papiru. Kako kaže Hrvoje Grdović, direktor tvrtke Nasadi d.o.o., početak radova na izgradnji Novog groblja teško je predvidjeti jer ovisi o tijeku izrade potrebne dokumentacije.
– U studenom prošle godine je na urbanističkom natječaju bilo izabrano idejno rješenje za izradu Detaljnog plana uređenja (DPU) Novog gradskog groblja, ali u žalbenom roku se jedan kandidat žalio pa se čeka odluka državne komisije o konačnom izboru. Očekujemo da će DPU biti završen u ovoj godini i za njega su u gradskom proračunu predviđena sredstva, ali ne može se krenuti u izradu DPU-a, dok komisija ne donese odluku. Tijekom izrade DPU-a bit će potrebno uskladiti razvoj projektne dokumentacije s preporukama Hrvatskih voda, s obzirom na to da se lokacija nalazi na vodozaštitnom području, rekao je Grdović.
Staro Gradsko groblje s preko 6.000 grobnica već je neko vrijeme premalo za potrebe Zadra, unatoč određenim proširenjima, a sukladno Zakonu o grobljima, Novo bi trebalo zadovoljavati potrebe grada daljnjih sto godina.
– Godine 2010. je izrađena Studija o optimizaciji iskoristivosti lokacije Novog gradskog groblja i prema tome, na površini od 33 ha osigurat će se dovoljno prostora za izgradnju potrebnog broja grobnih polja, kosturnice, niša, kapelice, spomen-parka, zelenih površina, primarnih i sekundarnih komunikacija i trgova, parkirališta, centralnih objekata, poput centralnog trga, svečane sale, mrtvačnice i krematorija, uprave, skladišta, govori Grdović.
Od 2008. godine radi izgradnje Novog gradskog groblja napravljeno je niz predradnji, studija, elaborata i izvješća. Tako su do sad između ostalog izrađeni: elaborat o uređenju imovinskopravnih odnosa za izgradnju Novog gradskog groblja, studija o utjecaju na okoliš, ekspertiza sanitarno-higijenskih uvjeta lokacije i studija o optimizaciji iskoristivosti lokacije, zatim vodopravni uvjeti za izradu tehničke dokumentacije za izvedbu istražne bušotine CR-1 zbog provedbe mikrozoniranja lokacije Novog gradskog groblja, kao i geografske, geomorfološke i geološke osobine lokacije, elaborat o provedenom mikrozoniranju, pedološka istraživanja tla Novog gradskog groblja, značajke i pogodnost tla za korištenje za groblje…