Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kako od ideje do uspješne realizacije projekta

27.02.2014. 23:00
Kako od ideje do uspješne realizacije projekta


Predavanja i prezentacije za otočno-priobalna područja započela su jučer na Dugom otoku s ciljem upoznavanja stanovnika s radom LAG-a Mareta i mogućnostima razvoja ruralnog prostora


Godinu i pol dana od osnutka i tri mjeseca od dobivanja akreditacije od Ministarstva poljoprivrede, Lokalna akcijska grupa Mareta (LAG Mareta), koja pokriva područje općina Preko, Kali, Kukljica, Sali i Privlaka te Grada Nina i ruralnih naselja Grada Zadra (otoci Olib, Silba, Premuda, Ist, Molat, Iž i Rava te naselja Kožino i Petrčane), započela je jučer na Dugom otoku ciklus predavanja i prezentacija za otočno-priobalna područja u sastavu LAG-a s ciljem upoznavanja stanovnika s radom LAG-a Mareta i mogućnostima razvoja ruralnog prostora. O tome što se događalo s lokalnom akcijskom grupom posljednjih godinu dana i što članovi i dionici mogu očekivati nakon potpisivanja akreditacije, razgovarali smo s Marijom Kuljerić, voditeljicom i članicom Upravnog odbora.
LAG Mareta ima 52 člana, dosad se financirao isključivo na osnovi članarina koje su podijeljene u četiri kategorije – u prvoj je lokalna uprava (četiri kune po stanovniku), u drugoj javne ustanove i turističke zajednice, u trećoj su tvrtke, obrti, zadruge, gospodarstva, a četvrtu sačinjavaju civilne udruge i fizičke osobe. Voditeljica Kuljerić napominje da su mnogo posla dosad, mimo članarine, financirali pojedini članovi, volonteri, a to se prije svega odnosilo na administrativno-tehničke poslove vezane uz dobivanje akreditacije.
– Sada ćemo godišnje na raspolaganju imati 450.000 kuna iz IPARD fonda, ali i to ćemo dobivati tromjesečno, i to tek nakon obavljenih poslova i predočavanja računa, objašnjava i dodaje da je sada prvi zadatak izlazak na teren kako bi se ljudima pojasnilo što je LAG Mareta, što možemo napraviti i kako funkcionira razvoj ruralnih prostora u Europskoj uniji. Ističe kako su LAG-ovi u zemljama Europske unije osmišljeni kao partnerstvo triju sektora: gospodarskog, privatnog i civilnog te da su lokalne akcijske grupe “prva vrata na koja treba pokucati kad je riječ o ruralnom razvoju”.
– EU ima posebnu liniju kojom se financira ruralni razvoj, a 2015. godine naši će LAG-ovi dobiti novac za projekte svojih dionika, u prosjeku oko tri milijuna eura po LAG-u. Mi ćemo raspisivati natječaje, ocjenjivati projekte i nuditi tehničku pomoć od ideje do realizacije, kaže voditeljica Kuljerić i najavljuje otvaranje tzv. mobilne info-točke. Budući da LAG Mareta ima ured u Preku, a ljudima s udaljenijih otoka nije spretno putovati do Preka, otvorit će posebnu telefonsku liniju i mail adresu preko kojih će ljudi moći dobiti relevantne informacije. Do kraja godine napravit će web stranicu i jednom mjesečno izdavati elektronski newsletter pa će i na taj način moći komunicirati sa svojim članstvom i upoznavati ih s novinama.