Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Osam obitelji na čekanju

27.02.2014. 23:00
Osam obitelji na čekanju


Ne bismo bili mirni da oni koji su prvi čuli za ranu intervenciju dobiju uslugu, a ostali ne. Zato ćemo nastojati angažirati još volontera, educirati i drugi kadar, a i naći dodatne izvore financiranja preko projekata, rekla je Miočić


Određeni periodi života najbolji su za usvajanje određenih vještina, a ako se ti periodi propuste, teško je neke stvari ikad više naučiti. Posebno je to izraženo kod djece s poteškoćama u razvoju, stoga je pravovremeni rad s njima ključan za njihov razvoj i buduće uklapanje u socijalnu sredinu. Na tome u Zadru od nedavno rade dvije stručnjakinje, specijalistice rane intervencije. Novi Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije jučer su javnosti predstavile djelatnice kabineta Dijana Miočić i Tamara Ciciliani te don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije, Dario Vučenović, predstojnik zadarske podružnice Obiteljskog centra pri Centru za socijalnu skrb, Andrija Marcelić, pročelnik za zadravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije i Jakov Vidović iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra.
Pomoć Županije, Grada, Caritasa
Ovaj projekt je krenuo 2009. godine preko tadašnjeg Ministarstva obitelji, a kad je prestalo financiranje projekta, Miočić i Ciciliani su držale radionice za roditelje kako bi ih barem malo uputile kako raditi s djecom s poteškoćama u razvoju od samog početka. Napokon je projekt opet stao na noge uz financiranje Zadarske županije i Grada te uz pomoć Caritasa Zadarske nadbiskupije.
U program je uključeno 38 djece, a kod 5 obitelji stručnjakinje idu u patronažu, dok ostali dolaze u prostor Caritasa.
– Zapravo je najbolje kad se rana intervencija provodi u obiteljskom domu, u sigurnom okruženju za dijete, ali kako bismo mogli primiti što više djece, uglavnom oni dolaze u prostor Caritasa, a kod pet najpotrebitijih odlazimo u njihov dom. Imamo susret jednom tjedno jer je logika rane intervencije da naučimo roditelje kako da budu podržavatelji vlastitog djeteta u svakodnevnoj komunikaciji, igri, njezi… Da sami najprirodnije potiču razvoj djeteta, a ne da budu ovisni o stručnoj pomoći, kaže Dijana Miočić, defektologinja sa specijalizacijom iz rane intervencije.
Djeca u programu su stara od 7 mjeseci do 4 i pol godine. Najviše ih je s Down sindromom, čak 17, a ostali imaju kuomunikacijske teškoće, poteškoće u govornom razvoju ili su neurorizična djeca…
U godinu i pol rođeno je 15 djece s Down sindromom
– U zadnjih godinu i pol dana u zadarskom rodilištu rodilo 15 djece s Down sindromom, što je četiri puta više od prosjeka, rekla je Miočić.
Broj djece rođene s Down sindromom iznosi oko 0,5 posto ukupnog broja rođenih u zadarskom rodilištu, s autizmom ih se rodi 0,2 posto. Kad se to pribroji ostalim smetnjama, ukupno se u Zadru rodi oko 2-3 posto djece s poteškoćama u razvoju.
Kolika je potreba za ovim programom pokazuje i to da je još 8 obitelji na čekanju.
– Ne bismo bili mirni da oni koji su prvi čuli za ranu intervenciju dobiju uslugu, a ostali ne. Zato ćemo nastojati angažirati još volontera, educirati i drugi kadar, a i naći dodatne izvore financiranja preko projekata, rekla je Miočić.
Tamara Ciciliani je logoped sa specijalizacijom iz rane intervencije, a da bi se ovaj projekt razvijao, uz njih dvije, bilo bi najbolje da s djetetom radi interdisciplinarni tim u kojem bi bili još i dječji psiholog, radni terapeut i fizioterapeut.
– U Kabinetu imamo savjetovalište za roditelje djece s poteškoćama u razvoju i roditelji mogu doći na stručnu procjenu samo i ako posumnjaju u poteškoću, kazala je Ciciliani.
Don Ivica Jurišić, ravnatelj Cariatsa Zadarske nadbiskupije je rekao da mu je drago što je Caritas još jednom prepoznat za suradnju na ovakvim programima.
– Ostaje nam problem prostora koji nije naš, ali nadamo se, kad budemo selili da će s nama ići i ovaj program, rekao je Jurišić.