Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Deset “svjetlopisa” putuje na Državno u Rijeku

27.02.2017. 23:00
Deset “svjetlopisa” putuje na Državno u Rijeku


Svim učenicima koji su sudjelovali na ovom natjecanju želim u prvom redu čestitati na njihovoj kreativnosti. Posebno želim čestitati nagrađenima i onima čiji radovi idu dalje, na državno natjecanje. Želim im puno uspjeha – rekla je Marjana Bakmaz ravnateljica zadarske srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna prilikom otvaranja izložbe LIK 2017.
Riječ je o natjecanju – izložbi učenika osnovnih škola Zadarske županije i međužupanijskoj izložbi srednjih škola Zadarske i Šibensko-kninske županije koji su sudjelovali na ovogodišnjem natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK-u, a čiji su radovi jučer bili izloženi u prostoru Ogranka Arbanasi zadarske Gradske knjižnice.
Od 92 rada iz 14 škola, na ovo Županijsko natjecanje-izložbu, odabrana su 44 rada od kojih deset ide na Državno natjecanje koje će se održati u Rijeci. Tema natjecanja je bila “zvučna slika” jer, kako je rečeno prigodom jučerašnjeg otvorenja izložbe – kada riječ “fotografija” prevedemo na hrvatski jezik, dobit ćemo riječ – “svjetlopis”, a kroz medij fotografije čovjek može pisati svjetlom, odnosno na neki način – zarobiti svjetlost.
Predsjednica Povjerenstva za provedbu Županijskog natjecanja-izložbe, Ana-Marija Juričev-Martinčev pojasnila je kako su ciljevi i zadaci postavljeni pred učenike – natjecatelje iz likovne kulture od 5. do 8. razreda, bili da spoznaju i vrednuju ulogu boje, svjetlosti, ritma, kontrasta, kompozicije i kadriranja u stvaranju fotografije na podtemu – poticaj “ritam svjetla, ritam boje”.
A, što se tiče srednjoškolaca od 1. do 4. razreda njima je zadatak bio da stvore likovni uradak koristeći fotografiju kao medij. Trebali su uzeti u obzir njezin povijesni značaj, tehnološke mogućnosti, funkciju i vidove fotografije. Odabranim pristupom tradicionalnoj i suvremenoj fotografiji, učenici su trebali interpretirati mogućnosti umjetničke manipulacije kroz povijest s konotacijom na stilska razdoblja te umjetničke pravce 20. stoljeća.
Na izložbi je bilo predstavljeno 46 likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola, koje su vrednovali članovi Županijskog povjerenstva. Osim predsjednice Ane-Marije Juričev-Martinčev, u povjerenstvu je još bila prof. Jelena Franulović, prof. Lidia Biočić te profesori Tomislav Bišćan i Bogdan Mogilevskij.
Županijsko povjerenstvo je dakle, odabralo deset radova koji idu na Državno natjecanje od čega su tri najuspješnija rada i nagrađena.
No, da su kompletni umjetnici potvrdili su učenici prvog razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – Marta Vlakić i Mateo Horvat, koji su prije službenog otvaranja izložbe, malo zapjevali i zasvirali. Organizatori ove izložbe su Zadarska županija i zadarska Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.