Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“U lancuni” mještane Preka uvode u korizmeno vrijeme

27.02.2017. 23:00
“U lancuni” mještane Preka uvode u korizmeno vrijeme


“U lancuni”, stoljetni mistični običaj, uvest će i ove godine na Pepelnicu ili Čistu srijedu stanovnike Preka u vrijeme korizme, 40-dnevnog čišćenja i pripreme za Uskrs.
“U lancune” su uvijek išle sve generacije, žene i muškarci, stari i mladi.
Na čelu i začelju povorke nosi se feral, odnosno zvono, a izgovaranjem riječi “blam/blom” simbolizira se zvonjava crkvenih zvona.
Okupljanje za povorku “U lancuni” je danas, 01. ožujka u 19 sati na Dvorini. Organizatori, Turistička zajednica Općine Preko i POU Dom na žalu, pozivaju sudionike povorke da sa sobom ponesu lancun, konop, zvonce i feral.
Podsjetimo, prošle je godine na Čistu srijedu snimljen i 10-minutni dokumentarni film “U lancuni” koji je u rujnu 2016. godine premijerno prikazan u Domu na žalu.
Dokumentarac je snimljen prema scenariju Senka Sorića, koji je i narator. Kamera Borisa Zupčića i Krune Matoševića pratila je osamdesetak djevojaka i mladića, njihovih roditelja, baka i djedova, koji su, prema stoljetnoj tradiciji, zamotani u plahte, tihom hodnjom po mjestu, obilježili ulazak u korizmu.
Općina Preko, TZO Preko i POU Dom na žalu organizirali su snimanje cijelog događanja kako bi se običaj dodatno zaštitio i predstavio javnosti.