Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadru kuće jeftinije za 5,4 posto

27.02.2017. 23:00
U Zadru kuće jeftinije za 5,4 posto


Razlike u cijenama nekretnina na Jadranu i u unutrašnjosti doista mogu biti drastične, kao što to pokazuju cijene kuća na portalu Crozilla.com.
Zadarskim je kućama, prema podacima oglasnika Crozilla.com cijena na godišnjoj razini pala za 5,4 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1.655 eura.
Kada se govori o niskim cijenama nekretnina, prvo što većini padne na pamet su kuće koje se u Slavoniji prodaju za sitan novac. No, to područje nije izuzetak. Naime, i u brojnim drugim mjestima u unutrašnjosti mogu se pronaći izrazito jeftine kuće.
Putem oglasnika Hrvatske, izuzev područja na Jadranu, mogu se pronaći kuće veće od 100 kvadrata koje se oglašavaju po cijeni od tek 15.000 eura, a u navedenu je cijenu uključeno i pripadajuće zemljište. Takve nekretnine tijekom siječnja prodavale su se na području Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke ili Varaždinske županije.
Od Bjelovara do Dubrovnika
S druge strane, u isto su vrijeme u pojedinim gradovima na moru oglašavane kuće kojima je toliko iznosila cijena samo jednog metra kvadratnog, a takve cijene imaju luksuzne kuće na prestižnim lokacijama, primjerice ekskluzivne vile u prvom redu do mora.
Tijekom siječnja u kontinentalnom području nije bilo oglašenih kuća tako visokih cijena, a u nekim gradovima poput Siska, Bjelovara ili Vukovara čak i nije bilo oglasa za kuće s cijenom kvadrata većom od 1.000 eura.
Siječanjske cijene kuća bile su za 1,8 posto niže no lani u istom mjesecu.
Najjeftinije kuće tijekom siječnja su oglašavane u unutrašnjosti, dok su najviše cijene zabilježene na Jadranu.
Razlike na relaciji kopno-more vidljive su i po odnosu cijena najskupljih gradova na tim područjima – cijene kuća u Dubrovniku u prvom su mjesecu bile čak tri puta veće od onih u Zagrebu. Tijekom prvog mjeseca u Dubrovniku je više od polovice oglašenih kuća imalo cijenu metra kvadratnog veću od 3.000 eura, dok je takvih u Zagrebu bilo tek oko pet posto.
Prosječna oglašavana cijena kvadrata kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Slavonskom Brodu je iznosila 588 eura, u Osijeku 601 euro, a u Varaždinu 625 eura. U Sisku se za kvadrat u prosjeku tražio 521 euro, a u Bjelovaru još manje, tek 473 eura.
Najviše cijene kuća u kontinentalnom dijelu Hrvatske oglašavane su u Zagrebu, u kojem su u prosjeku iznosile 1.250 eura po metru kvadratnom što je 2,3 posto manje no lani u istom mjesecu.
Najviše cijene kuća tijekom siječnja su zabilježene u Dubrovniku, gdje je cijena kvadrata u prosjeku iznosila 3.773 eura, što je 1,7 posto više no lani u istom mjesecu. U tom se gradu mogu pronaći i kuće s cijenom metra kvadratnog od tek nekoliko stotina eura, no pritom je riječ o starim kamenim kućama, ponekad i kamenim ruševinama koje zahtijevaju dodatna ulaganja.
Split skuplji od mnogih
U Opatiji su prosječne tražene cijene kuća na godišnjoj razini pale za 2,4 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 2.253 eura. Unatoč godišnjem padu od 6,1 posto, analiza oglasnika Crozilla.com pokazuje kako su cijene kuća u Splitu i dalje ostale više nego u brojnim drugim gradovima, a tijekom siječnja se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 2.041 euro.
U Senju i Rijeci cijene kuća tijekom siječnja bile su nešto više no lani u istom mjesecu, no i dalje su bile niže no u brojnim drugim gradovima na Jadranu. Prosječna tražena cijena metra kvadratnog kuće u Rijeci je iznosila 1.195 eura, što predstavlja godišnji porast od 0,8 posto, dok su u Senju iznosile 1.261 euro, a taj je iznos 5,5 posto veći no lani u istom mjesecu.