Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vukovi prošli Briševo i došli nadomak Zadra

27.02.2017. 23:00
Vukovi prošli Briševo i došli nadomak Zadra


Lovci zadarske Lovačke udruge Diana, predvođeni predsjednikom Ervinom Mrkićem Pestićem, tajnikom Ivanom Posavcem te domaćinima hajke lovcima Lovne jedinice Brdo Križ (Bibinje, Sukošan i Debeljak) i njihovim predsjednikom Nevenom Torbarinom te lovnikom Vedranom Lukićem, u ranim jutarnjim satima okupili su se na dogovorenom zbornom mjestu pored Bunkera pretvorenog u lovačku kuću. Među lovcima su bila i dvojica lovočuvara Zoran Krizman i Ferdinand Banić.
Diana je najveće lovačko društvo na području Zadarske županije i u njezinih 8 lovnih jedinica djeluje i lovi na lovištima veličine preko 32.000 hektara oko 500-tinjak lovaca, pa je ovo bila prigoda i da se lovci vide i popričaju. Uslijedilo je uobičajeno postrojavanje i prozivka te upoznavanje s pravilima lova. Lovnik Lukić je u skladu s višegodišnjim iskustvom skrojio plan rada na terenu. Posebno su lovci upozoreni da se mogu susresti s vukom, ali da ne pucaju u njega jer je zakonom zaštićen od odstrela.
Određeni broj lovaca postavljen je na sačekuše i lov je u lovištu omeđenom kotama Sridnjak, Sasavac, Duboka draga, Križ – počeo.
Nakon puna četiri sata lovci su se s lovinom vratili na mjesto polaska. Odstrijeljena su dva vepra i jedan čagalj. Lovcima je na dobro odrađenom zadatku čestitao lovnik Lukić u ime predsjednika Ervina Mrkića Pestića i tajnika Posavca. Kako bi sačuvali uspomenu na ovo druženje, sudionici hajke su se fotografirali.
Lovačko druženje nastavljeno je uz zajednički ručak. Gulaš od oko stotinjak kilograma veprovine, skuhali su: Karlo Bugarija, Vedran Lukić, Boris Šimunuić, Šime Fuzul i Neven Ročak.
Predsjednik Diane Mrkić Pestić nije krio zadovoljstvo odrađenim poslom te stanjem u kojem se trenutačno nalazi njihovo lovačko društvo.
– Želim naglasiti kako će naše društvo ove godine proslaviti 110 godina rada i mogu reći kako se radi o jednoj od vodećih lovačkih udruga u Zadarskoj županiji, a i šire u Hrvatskoj. Surađujemo s ostalim udrugama na prostoru naše županije i s Lovačkim savezom Zadarske županije, Hrvatskim lovačkim savezom te zadarskom Kinološkom udrugom Dalmatinski pas. Nakon završetka Domovinskog rata 1995. godine dosta se naših terena razgrabilo od strane nekih lovačkih društava, privatnika i Hrvatskih šuma. U međuvremenu neka smo uspjeli vratiti, a riješili smo i neke probleme, poput slučaja “Rončević”, istaknuo je Mrkić Pestić.
Na pitanje o sve učestalijim upadima vukova na šire područje Zadarske županije, Ervin Mrkić Pestić ističe kako su lovci svjesni tog velikog problema.
– Vuk je zakonom zaštićen te su nam u tom pogledu vezane ruke. Nažalost, najteže je onima kojima on učini štetu, a to su naši stočari. Imamo određenih saznanja da su već jako, jako blizu gradu Zadru. Ovih su dana zamijećeni južnije Briševa. Po meni tu država i njezina ministarstva moraju žurno reagirati. Vlasnici ovaca i koza za počinjenu štetu dobiju simboličnu naknadu, a odstrel vuka je kazneno djelo što znači da onaj tko ga odstrijeli može skupo platiti, a može završiti i u zatvoru. Radi se o kompleksnom pitanju koje traži brzi odgovor, zaključio je Ervin Mrkić Pestić.