Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Žene piju sve više vina, muškarci ih pomalo prate

27.02.2017. 23:00
Žene piju sve više vina, muškarci ih pomalo prate


Prvi Zadar Wine Fest održat će se u petak 31. ožujka i subotu 1. travnja u Arsenalu kao uvod u turističku sezonu koja se pomalo zahuktava. Ivan Stiblik je kao sommelier i suorganizator cijelog događaja i kaže da očekuje stotinjak izlagača. Oko 85 posto njih trebali bi činiti vinari, a ostatak izlagači pršuta, kulena, paškog sira, likera i rakije.
Ulaznica na festival za građanstvo će iznositi 75 kuna, a kotizacija za čašu, koja se nakon povratka čaše dobije natrag, iznosit će 30 kuna. Organizatori očekuju da će posjetiteljima na raspolaganju za kušavanje biti preko tristo vina, a dvodnevna karta za one koji žele kušati što više toga iznosit će 120 kuna.
Uzlet zadarskog vinarstva
– Cilj nam je povezati izlagače, odnosno vinare, i ugostitelje koji bi njihova vina mogli koristiti u svojoj ponudi. Ovo je doba godine kad se tek sastavljaju vinske karte za sezonu i mislim da je ovakav festival potreban Zadru i regiji, kaže Stiblik i dodaje kako su se za datum dogovorili ponajprije s vinarima.
– Zadar i Zadarska Županija su trenutačno jedna od najbrže rastućih vinskih regija u Hrvatskoj. Imamo sve veći broj vinara, međunarodna priznanja kao i velike investicije u vinarstvu i sve to je dokaz o potrebi organizacije jednog vrhunskog festivala vina u Zadru, kaže Stiblik.
Tijekom cijele godine, a prvenstveno tijekom turističke sezone Dalmacija je vrlo značajno tržište za plasman vina malih i velikih prozvođača iz cijele Hrvatske. Festival će biti prilika proizvođačima da predstave vina i sorte svoje regije.
– Osim proizvođača vina iz zadarskog kraja, pridružit će nam se i brojni vinari iz cijele Hrvatske koji su se vrlo rado, čak i s oduševljenjemn, odazvali našem pozivu.
Radionice i edukacije
– Vina sve više piju žene i uživaju u njima, muškarci se još uvijek većinom drže piva i žetsokih pića, ali možemo reći da raste potrošnja, nadam se i kultura vina i da je na zadarskom području, srećom, popraćena dobrim vinima, kaže Stiblik koji radi kao ugostitelj i sommelier.
Ističe radionice i edukacije o poznavanju vina koje će biti održane u sklopu festivala. Bit će upriličena i prezentacija graševine udruge Croatica koja okuplja vina iz pet slavonskih županija te prezentacija malvazije od strane Vinistre.
Posjetitelji će vina izlagača moći kupiti na jednom mjestu, u jednoj od bočnih prostorija u prizemlju Arsenala i to po promotivnim cijenama. Za petak navečer planiran je party druženja vinara i ugostitelja uz muzijku koju će puštati DJ, a oba dana za dobru atmosferu pobrinut će se glazbenici koji će uživo izboditi laganu glazbu.