Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Donijeti nacionalni program liječenja raka dojke

27.03.2011. 22:00
Donijeti nacionalni program liječenja raka dojke


I ove je godine tradicionalno u Ninu obilježen Dan narcisa – Međunarodni dan posvećen borbi protiv raka dojke, pod geslom “I meni treba pomoć”. Akciju je po lijepom i toplom proljetnom vremenu pod pokroviteljstvom hrvatskog Foruma protiv raka dojke Europa Donna – Zadarske sekcije i njezine voditeljice Nives Kozulić, uspješno organizirala i u djelo provela ninska Udruga žena “Aenona” na čelu s predsjednicom Nadom Surić.
Ninjanima i njihovim gostima na usluzi su bila dva štanda i to onaj na glavnoj gradskoj ulici Kalelargi te ispred zgrade ureda Turističke zajednice. Na njima su predsjednica Nada Surić i njezine suradnice Danka Marinović, Rajka Zorić, Draženka Proroković, Branka Matulj i Mira Maravić pored pregršt promidžbenog materijala, po promotivnim cijenama prodavale cvjetove narcisa. Akcija je naišla na velik odjek, što svjedoči podatak da su svi pripremljeni narcisi i promidžbeni materijali u kratkom vremenu podijeljeni. Prikupljena sredstva predat će se zadarskoj Općoj bolnici, a u svrhu nabavke uređaja Vacora, koji će služiti za vakuumsku biopsiju dojke i testova za određivanje hormonskih receptora karcinoma dojke.
Tijekom akcije potpisivana je i peticija u kojoj se zahtijeva donošenje nacionalnog Programa liječenja raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom sukladno kriterijima Europske unije.
– Ponosne smo što smo sudjelovale u ovako značajnom humanom događaju. Hvala svima koji su danas posjetili naša prodajno-promotivna mjesta i darovali svoje kune za ovako plemenitu stvar. Naša Udruga “Aenona” neće stati na ovome kada je riječ o zdravlju naših sugrađana. Naime, kako bismo u što većoj mjeri educirale naše sugrađanke o ovoj opakoj bolesti te načinima njezinog liječenja, u travnju ćemo organizirati stručno predavanje na temu “Psihički i fizički oporavak nakon operativnog zahvata raka dojke s provođenjem kemoterapije”. Predavanje će održati specijalist dr. Marin Labar, kazala nam je Nada Surić.