Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biograd i Zadar ne mogu očekivati vodu s Krke

27.03.2012. 22:00
Biograd i Zadar ne mogu očekivati vodu s Krke


Trenutačno se crpi svega 15 posto vode iz lokalnih crpilišta, a bunar br. 5 na Bokanjcu već je mjesecima prazan. U tijeku je rekonstrukcija procrpnice opskrbnog čvorišta kod tunela Sv. Rok koja bi trebala biti završena do ljeta


Čelnici zadarskog Vodovoda ovih dana sve više gledaju u nebo. Naime, potrošnja vode je narasla pa se trenutačno crpi oko 1.100 litara u sekundi vode. Tim režimom crpljenja već sada je dostignuta predsezonska potrošnja, a ako uskoro ne padne obilata kiša, pred zadarskom regijom predstoje teški dani u vodoopskrbi. Da bi se dočarala složenost situacije treba reći da se trenutačno crpi svega 15 posto vode iz lokalnih crpilišta, a bunar br. 5 na Bokanjcu već je mjesecima prazan. Najveći dio vode dolazi iz izvora Muškovci gdje se slijeva nekoliko ponornica. Za sada vode ima dovoljno pa se još ne poteže u „pričuvu” na Berberovom buku na Zrmanji.
Najkritičnije u Jasenicama, Crnom i Babindubu
Nastavi li se ovakva suša, već sada najavljuju u Vodovodu, upitna će biti kvalitetna opskrba vodom u dijelu općine Jasenice i u naseljima Crno i Babindub.
Naime, u tijeku je rekonstrukcija procrpnice opskrbnog čvorišta kod tunela Sv. Rok koja bi trebala biti završena do ljeta. Zapadni dio županije ili tzv. zapadni pravac još uvijek se neće finalizirati postavljanjem podmorskog cjevovoda i dovođenjem vode na otok Vir. Problem se stvorio kada je u stečaj otišlo poduzeće Heres koje je trebalo postaviti tu „premosnicu”, ali je sreća što su vode Zrmanje dovedene u šire područje oko Nina.
Na drugoj strani županije, na trasi Istočnog pravca, u tijeku su priključivanja na vodoopskrbni sustav u općini Zemunik, naseljima Podgradina, a uskoro bi na red trebala doći i Škabrnja. Iako je u vodoopskrbnom smislu Benkovac sasvim jedna druga priča, ravnokotarska metropola trenutačno dobija vodu iz Karina, a kada se završi sustav i Benkovac će se priključiti na istočni pravac.
Šibenik nema vode i za Zadar
 Najveći problem bit će Biograd. Već sada je jasno, kažu u zadarskom Vodovodu, ako ne padne dobra i obilata kiša, da se za razliku od prošle godine, Biogradu neće moći pomoći te je potrebno pronaći načina za dobijanjem vode iz Krke kako perjanica turizma Zadarske županije ne bi došla u opasnost.
Međutim, iz Šibenika stižu drugačiji tonovi. Direktor tamošnjeg Vodovoda Frane Malenica kaže da to neće biti moguće jer je vodovod s Krke u funkciji samo na teritoriju Šibensko-kninske županije. Dalje prema Biogradu i Zadru nije ga moguće koristiti pa je, po Malenici, u njega danas moguće pumpati samo zrak jer nisu osigurane potrebne dodatne količine vode koje bi se dopremale u Zadarsku županiju. No, i da vode ima dovoljno, morala bi se provjeravati cijela trasa.
Malenica je ironično ustvrdio da su lani u jeku sezone, Zadrani provjeravali je li moguće staviti u funkciju vodovod. „Hoće li se ovoga ljeta ponovno “sjetiti”, vidjet ćemo, izjavio je nedavno direktor šibenskog Vodovoda Frane Malenica.


 VODOVOD NA POZITIVNOJ NULI?




Novoimenovani direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek trebao bi preuzeti čelnu funkciju već prvog radnog dana u travnju. Nakon toga, Gradsko vijeće Zadra trebalo bi na prvoj sljedećoj sjednici usvojiti završni račun društva. Iako se detalji ovog izvješća još ne znaju, doznajemo da bi izvješće trebalo pokazati da zadarski Vodovod posluje na pozitivnoj nuli.