Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vukman: Zalagat ću se za transformaciju Doma

27.03.2012. 22:00
Vukman: Zalagat ću se za transformaciju Doma


U manjim grupama djece s istim potrebama i interesima bila bi manja međusobna podrška u lošem ponašanju, imali bi mir, dobili bi motivaciju za promjenu i stručni tim bi brže i kvalitetnije dolazio do rezultata. Djeca bi tako imala osjećaj pripadnosti i osnaživala bi se za resocijalizaciju, a kasnije i zapošljavanje, priča Vukman


Nakon suglasnosti Ministarstva socijalne politike i mladih, Upravno vijeće Doma za odgoj djece i mladeži Zadar jučer je i službeno imenovalo Tatjanu Vukman za novi mandat na mjestu ravnateljice Doma. U tom povodu, Vukman se osvrnula na prethodni mandat, otkrivajući i planove za sljedeće razdoblje, ali govori i o problemima s kojima se mladi susreću u današnjem društvu.
Nepoštivanje autoriteta
– U cijeloj Hrvatskoj suočavamo se s problemom očuvanja psihičkog zdravlja djece i mladih. Vlada nepoštivanje autoriteta, a društvo ne šalje dovoljno brzo ni glasno poruku što je prihvatljivo, a što ne i što će se sankcionirati. To bi se promijenilo bržim sudstvom i boljom koordinacijom policije i pravosuđa. Nasilje među mladima, agresivnost i kaznena djela mladih su u porastu, a dosadašnja stručna rješenja ne donose rezultate. Potrebno je provoditi individualni tretman i odvojiti različite skupine. Nije dobro da su u istoj zgradi djeca koja su na intenzivnom tretmanu, ona koja su samo na promatranju i počinitelji kaznenih djela, pojašnjava Vukman.
Idejni projekt za transformciju Doma ide upravo u smjeru odvajanja različitih skupina u manje stambene jedinice.
– Idejni projekt je podržao i Grad Zadar i dječja pravobraniteljica, a poslali smo ga u Ministarstvo socijalne politike i čekamo povratnu informaciju. Projekt je zamišljen tako da se postojeća zgrada Doma zamijeni s 5 manjih kuća. U svakoj od njih bi živjelo 6 do 8 djece s odgajateljem. Stambene jedinice bi trebale biti tako prilagođene da je moguće uređivati okoliš i obraditi zemlju, recimo držati kućne ljubimce, imati tehničku radionicu, prostor za slobodne aktivnosti… U manjim grupama djece s istim potrebama i interesima bila bi manja međusobna podrška u lošem ponašanju, imali bi mir, dobili bi motivaciju za promjenu i stručni tim bi brže i kvalitetnije dolazio do rezultata. Djeca bi tako imala osjećaj pripadnosti i osnaživala bi se za resocijalizaciju, a kasnije i zapošljavanje, priča Vukman.
No, i s postojećim djelovanjem, Dom za odgoj djece i mladeži Zadar postiže dobre rezultate. Upravo je u analizi socijalnih ustanova koju provodi Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji s UNDP-om, zadarski Dom dobio jako visoku ocjenu i služit će kao primjer drugima. Osim toga, Tatjana Vukman je bila član radne skupine za izradu novog Zakona o socijalnoj skrbi koji je upravo stupio na snagu.
“Kopaj s nama”
– Uz promicanje statusa Doma u lokalnoj zajednici i na području same socijalne skrbi te senzibiliziranje javnosti za potrebe i interese djece i mladih s poremećajem u ponašanju, organiziranjem javnih aktivnosti, radili smo i na procesu resocijalizacije korisnika. Svake godine organiziramo proljetnu akciju “Kopaj s nama” u kojoj sudjeluju sva djeca, djelatnici Doma, profesori i učenici iz Osnovne škole Šime Budinića i volonteri, priča Vukman.
Ovakve akcije pridonose razbijanju negativnih predrasuda prema Domu, koji se kolokvijalno naziva “popravni dom”, ali i priznanju Doma kao jednog od kulturnih promotora u lokalnoj zajednici.
Korisnici i djelatnici Doma su sudjelovali na prodajnim izložbama dječjih radova, organizirali druženja i zabave s volonterima, sudjelovali u gradskom karnevalu, Sportskim susretima Domova za odgoj Hrvatske, inicirali i proveli “teambuilding” stručnih radnika u suradnji s drugim domovima…
– Posebno smo ponosni na humanitarne koncerte “Klape Zadra za Dom za odgoj djece i mladeži” u HNK Zadar i “Za moj ljepši Dom” na Višnjiku te na likovnu koloniju na jedrenjaku Dolin “Leptiri svih boja” koja je dosad održana u akvatoriju Kornata, u Pagu i prošle godine u Velom Ratu, govori Vukman.
Dom se financira iz državnog proračuna i sredstva su dostatna za osnovne potrebe Doma. Ipak, organizacija ovakvih događanja, samostalni život korisnika, radionica za radno-okupacijsku terapiju i ljetovanja i zimovanja korisnika iziskuju dodatna sredstva. Ona se namiruju iz donacija, ali i iz koncerata i likovnih kolonija.
– Posebnim postignućem smatram i povezivanjem stručnog tima unutar Doma koji ima profesionalni i inovativni pristup, a međusobno je pun podrške i razumijevanja, što je vrlo važno u obavljanju tako složenog i osjetljivog posla, kazala je Vukman.