Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kako stimulirati mališane prije odlaska u školu

Autor: Irena Jurjević

27.03.2013. 23:00
Kako stimulirati mališane prije odlaska u školu

Foto: Marin GOSPIĆ



Kako stimulirati velike potencijale naših mališana prije polaska u školu pitanje je na koje će nam odgovoriti dr. Ranko Rajović, jedan od najpoznatijih stručnjaka za razvoj inteligencije s naših prostora, predsjednik Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa. Njegova predavanja na internetu do sada su pogledale tisuće ljudi, a Zadrani će ga imati čast poslušati “iz prve ruke” u svom gradu 9. i 10. travnja na Sveučilištu u Zadru.
Misaona aktivnost djeteta
Činjenica je da inteligencija ne ovisi samo o broju nervnih ćelija (genetski potencijal), nego i od veza među neuronima. Razdoblje do sedme godine života je najdragocjeniji za formiranje novih veza.
NTC – Sustav učenja (Nikola Tesla centar – Odsjek Mense za darovite), čiji je autor dr. Ranko Rajović stvorio je sustav učenja zasnovan na teorijskim osnovama neurologije, neuropsihologije i drugih nauka, posebno pedagoških – obiteljske pedagogije, didaktike i metodika za predškolski i osnovnoškolski uzrast. Ovaj sustav učenja je operacionalizacija tih teorijskih saznanja i dobar pokazatelj kako povezivati teoriju s obrazovnom praksom. Radi se o novom pristupu učenja, u kojem dominira misaona aktivnost djeteta i njegov uspješan razvoj, pojašnjavaju njegovi praktičari, a sustav je primjenjiv u obitelji, predškolskim ustanovama i u razrednoj nastavi osnovne škole.
– Radi se o još jednom korak naprijed u obrazovanju, a posebno predškolskom koji je u Zadru dodatno obogaćen subvencioniranjem privatnih vrtića koji su pridonijeli raznovrsnijoj ponudi svojim specifičnostima u programu rada (NTC, sportski jezični…), te na taj način omogućili roditeljima da direktno sudjeluju u odgoju i obrazovanju svoje djece već samim odabirom ustanove, kazala je zadarska pedagoginja i psihoterapeutkinja Silvana Čeko Jurišić, ujedno i jedna od organizatorica Rajovićeva dolaska u Zadar.
U ovom trenutku “Mensa – NTC sustav učenja” primjenjuje se u vrtićima Grada Dubrovnika, te u nekoliko vrtića u Rijeci, Velikoj Gorici, Zadru i Zagrebu. U Zadru se NTC primjenjuje u dječjem vrtiću Kocka Kockica, čija osnivačica Vedrana Jerkić Perić, inicijatorica Rajovićeva posjeta, pojašnjava kako je cilj NTC programa poticanje djece da na lak i jednostavan način bez opterećenja, odnosno kroz igru, budu pravilno stimulirana u razdoblju života kada se najviše formiraju obrasci razmišljanja, zaključivanja i povezivanja.
– Za razliku od klasičnoga reproduktivnog znanja koje se zasniva na ponavljanju činjenica, funkcionalno znanje (upotrebno znanje) je sposobnost razumijevanja i upotrebe prethodno stečenog znanja za rješavanje problema. Njegov razvoj u ranoj fazi života je odlična osnova za kasnije dobro razmišljanje i učenje pomoću kojeg se potiče formiranje većeg broja veza između stanica mozga, što omogućuje visok nivo intelektualnih sposobnosti, pojasnila je Jerkić Perić, iznoseći pritom i svoja iskustva primjene Rajovićeva programa u svom radu.
Trčeći u vrtić
– Sva djeca jako brzo napreduju i roditelji apsolutno podržavaju primjenu i pristup NTC-a jer i sami uviđaju rezultate. Djeca trčeći ujutro idu u vrtić nemajući vremena ni za oblačenje jer jedva čekaju da nešto novo čuju i nauče. Nikad im nije dovoljno novih informacija. Izuzetno pamte i sve naučeno roditeljima sami prenesu, kazala je Jerkić Perić.
Ne čudi stoga da je Rajovićev program naišao na priznanja diljem regije, kao i da ga je Mensa International proglasila najboljim programom u svijetu, a njegovog tvorca dr. Ranka Rajovića imenovala na kongresu 2010. godine Predsjednikom Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu.


 PREDAVANJE U NOVOM KAMPUSU


Predavanje će se 9. travnja održati u u Svečanoj dvorani Novog kampusa (Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja) s početkom u 17 sati, a seminar sljedećeg dana u prostorijama Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja u Novom kampusu s početkom u 17 sati (broj mjesta je ograničen na 40 sudionika). I dok je seminar već dupkom ispunjen, mjesta na predavanju još ima, doznajemo, pa tako više informacija o kotizacijama za događanja možete dobiti kontaktiranjem na e-mail [email protected].
Kontakt osobe:
Vedrana Jerkić Perić / 091 7279054
Silvana Čeko Jurišić / 098 727453