Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Nismo pacijentima davali manje lijekova”

27.03.2016. 22:00
“Nismo pacijentima davali manje lijekova”


– Lijekova i dalje dajemo koliko treba, ali smo išli na javnu nabavu i time smanjili cijenu lijekova – kaže Mavar
Kada je na ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan, dr. Mladen Mavar, na nedavnom Kolegiju župana kazao kako su uspjeli uštedjeti na lijekovima, u javnosti se nametnulo pitanje nisu li pacijenti zakinuti ovom vrstom štednje. I županijski pročelnik za zdravstvo, Andrija Marcelić, na Kolegiju ih je pohvalio rekavši kako se “Bolnica ponaša iznimno štedljivo, te je jedne godine smanjila i broj zaposlenih za njih 14”.
– Možemo reći da je 2015. bila svijetla godina jer smo pozitivno poslovali. Prebacili smo limit i ostvarili višak faktura. Bili smo vrlo štedljivi, pa smo za 105.000 kuna smanjili potrošnju lijekova, a ove godine i broj zaposlenika smanjili za četvoro njih. Više od toga ne možemo jer, primjerice, kod pojave gripe, poremeti nam se sustav djelovanja – kazao je Mavar.
Javna nabava
Podatak o štednji na lijekovima za pacijente i zaposlenicima koji se za njih brinu može biti vrlo alarmantan, osobito znači li to da su pacijenti dobivali manje lijekova ili pak one lošije. Ravnatelja Mavara stoga smo zamolili za obrazloženje ovog načina štednje obzirom da se na Kolegiju župana o njemu nije govorilo. Kako su uspjeli uštedjeti ovoliku svotu a da pacijenti pritom nisu oštećeni?
– Moguće je, jer smo promijenili sustav nabave lijekova. Prije svega, ne bi nam palo na pamet štedjeti na bolesnicima jer se to i ne smije, pogotovo kada je o psihijatrijskim pacijentima riječ. Lijekova i dalje dajemo koliko treba, ali smo išli na javnu nabavu i time smanjili cijenu lijekova. To jedno, a drugo, dio lijekova dobili smo donacijama. Otud je i došlo do ove uštede na lijekovima, a nikako zbog toga da dobivaju manje lijekova, dapače, ako ćemo skrbiti o psihijatrijskim pacijentima moramo i dalje izdvajati za skupe antibiotike – kaže Mavar.
Nova zapošljavanja
Nekoliko farmaceutskih tvrtki tako im je prošle godine doniralo lijekova u ukupnoj svoti od nevjerojatnih 1,5 milijuna kuna. Mavar kaže kako im je zahvalan jer su potrebna sredstva tako mogli utrošiti za neku drugu namjenu. No, što je sa djelatnicima koje je ravnatelj na Kolegiju također istaknuo kao dio uštede, napominjući da u situacijama izostanka dijela osoblja, primjerice zbog gripe, sustav jedva funkcionira?
– Radi se o tome da smo imali blokadu zapošljavanja koja nam je u jednom trenutku dovela do granice kada je uobičajeno funkcioniranje Bolnice bilo pod upitnikom, ali sada po novoj sistematizaciji planiramo nova zapošljavanja i problema na tom području više neće biti. Primit ćemo nekoliko djelatnika srednjeg medicinskog kadra, uglavnom sestara i tehničara – zaključuje Mavar.