Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Policija bi u Čustićevoj ulici uvela semafore treptače

27.03.2016. 22:00
Policija bi u Čustićevoj ulici uvela semafore treptače


– Procjenjujemo kako bi u Ćustićevoj ulici postavljanje uspornika zasad bilo preuranjeno. Naš prijedlog bi bila ugradnja semafora treptača, kakvi već postoje na određenim mjestima u Zadru, gdje su se pokazali učinkovitima. Također će u toj ulici biti češća nazočnost policije – najavio je Žodan
Nakon što je nedavno na dvojicu dječaka u dobi od 10 i 12 godina naletio osobni automobil kada su istrčali na kolnik zadarske Ulice Hrvoja Ćustića, ogranak HSLS-a u Mjesnom odboru Jazine II ponovno je zatražio pristupanje prometnom rješenju te ulice koje bi povećalo sigurnost pješaka. U toj nesreći, koja se dogodila na način da su dječaci u žaru igre s nogostupa istrčali na kolnik, njih dvojica su nasreću samo lakše ozlijeđeni.
Opcija su i fiksne radarske kamere
Ogranak HSLS-a u ovom MO već je prije pola godine tražio donošenje boljih mjera sigurnosti prometa u Ćustićevoj ulici, nakon što je u rujnu na 8-godišnju djevojčicu također naletio automobil. Ona je tada na kolnik istrčala izravno iz dvorišta obiteljske kuće. U nesreći joj je slomljena noga. Goran Ban iz HSLS-ova Odbora za promet i infrastrukturu, koji stanuje u toj ulici, kazao je kako se, od njene rekonstrukcije, u njoj dogodilo još nekoliko prometnih nesreća u kojima su stradali pješaci, o čemu policija nije izvijestila medije.
– Zabilježili smo ukupno četiri prometne nesreće sa četiri ozlijeđene osobe. Sa željom da se poveća sigurnost sudionika u prometu naša stranka je prije pola godine zatražila postavljanje uspornika ili radarskih kamera. Iz Gradske uprave je tada odgovoreno kako bi na ulicama u kojima se češće kreću vozila Hitne medicinske pomoći, kao što je ova ulica koja je dio jednoga od glavnih prometnih pravaca, ugradnja umjetnih izbočina rezultirala neudobnostima u vožnji i oštećenjima vozila. Mi smo svjesni kako postoje okviri za djelovanje, no kada je u pitanju sigurnost, a posebno djece, moramo pronaći vrata koja ćemo zajednički otvoriti kako bi naša djeca bila sigurna – istaknuo je Ban te dodao kako se nadaju da će uspjeti probuditi one koje treba da bi se riješio nastali problem.
Što se tiče fiksnih radarskih kamera, u Hrvatskoj je taj sustav uveden prošle godine na više lokacija u četiri najveća grada. MUP je u njega uložio pet milijuna kuna, a prema neslužbenim informacijama Grad Zadar razmišlja da i sam krene u ovaj skupi projekt. Ovaj sustav djeluje na način da kamera “uslika” prebrzi automobil, a procesor očita registracijsku oznaku. Na temelju evidencije registracijskih oznaka uplatnice s kaznom poštom se upućuju na kućnu adresu vlasnika vozila i to od 300 kuna do maksimalnih 15 tisuća kuna.
Bitna prometnica
Govoreći o sigurnosti prometa u Ćustićevoj ulici glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan je rekao kako se radi o bitnoj prometnici koja je izgrađena kako bi donijela rasterećenje u usporednim prometnim koridorima.
– Ta ulica ima sve ono što treba imati, nogostup, izdignute rubnjake te primjerenu rasvjetu. No, budući da je sada postala dio koridora, privukla je puno prometa, što je nova okolnost za sve ljude koji žive u njoj ili u njenoj neposrednoj blizini. Ljudi će se tamo morati naviknuti na korištenje pješačkih prijelaza. Bez obzira na prometne nesreće koje su se u njoj dogodile, stanje za sada nije toliko dramatično. Podsjetili bi i kako je ograničenje brzine u dijelu te ulice već sada 30 km/h- naglasio je Žodan koji je kazao kako oni pozdravljaju ovakvu dobru inicijativu da se ograničenju brzine dade dodatna važnost.
– Procjenjujemo kako bi u Ćustićevoj ulici postavljanje uspornika zasad bilo preuranjeno. Naš prijedlog bi bila ugradnja semafora treptača, kakvi već postoje na određenim mjestima u Zadru, gdje su se pokazali učinkovitima. Također će u toj ulici biti češća nazočnost policije – najavio je Žodan.
U zadarskom HSLS-u navode kako pozdravljaju svaku incijativu Grada i MUP-a koja ce ići u smjeru zaštite i sigurnosti prometa i to ne samo u Ćustićevoj ulici, Ukoliko nova rješenja ne budu dobra inzistirat ćemo na drugim rješenjima, poručili su.