Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zrmanja mora dokazati zdravstvenu ispravnost komora

27.03.2017. 22:00
Zrmanja mora dokazati zdravstvenu ispravnost komora


Za prijevoz vode na otoke stigla je samo jedna ponuda i to ona tvrtke Mediteran 2000 čiji vodonosac Zrmanja dugi niz godina žednim otocima vozi vodu.
– Došla nam je samo jedna ponuda i to za vodonosac Zrmanju. Sljedeća stvar u proceduri je da oni moraju Zavodu za javno zdravstvo dostaviti uzorak stijenki komora u kojima voze vodu, te ukoliko nalaz pokaže da su komore zdravstveno ispravne, možemo potpisati ugovor i isporuka vode može započeti, rekao nam je Tomislav Matek, direktor zadarskog Vodovoda dodavši kako se nada da će do sljedećeg tjedna imati potpisan ugovor.
Ugovor s ovom tvrtkom je potpisan samo do kraja kalendarske godine i svake godine tvrtka Vodovod mora raspisivati novi natječaj za dopremanje vode na otoke.
Ova odluka doći će kao melem na ranu brojnim otočanima koji su zbog sušne zime već odavno na granici s vodom. Naime, većina otočnih mjesnih odbora već je u siječnju i veljači tražila da se pošalje vodonosac jer su otočke gusterne zbog malo kiše odavno prazne. Međutim, otočani nisu mogli naručiti vodu dok Hrvatske vode i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU ne odrade svoj dio posla. Podsjetimo, Hrvatske vode do kraja veljače formiraju prosječnu cijenu za područje, i tek tada komunalne tvrtke, među kojima je i zadarski Vodovod, mogu krenuti u postupak javne nabave koja ima svoje zakonske rokove, a tek tada potpisuje se ugovor s nadležnim Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova o subvenciji prijevoza vode.
Inače zadarski otoci godišnje u prosjeku “popiju” 30-ak tisuća metara kubnih vode, ovisno o godini. 2015. na zadarske otoke prevezeno je vodonoscem 34.695 metara kubnih, 2016. godine 27.969 metara kubnih, a izračun za ovu godinu radi se prema prosjeku “normalne godine” te se potpisuje ugovor na osnovu toga koliko ministarstvo osigura sredstava. Najsušnija godina bila je, saznajemo od direktora Mateka, 2012. kada se počelo voziti već u veljači, a prevezeno je rekordnih 47.250 metara kubnih vode. Te godine, prema prethodnom dogovoru, ministarstvo je platilo prijevoz vodonoscem Zrmanjom preko ugovora, a vanredno je vozio i vojni vodonosac te je dio troškova snosio i zadarski Vodovod.
No, dobra vijest za otočane je da bi vodu mogli dobiti već ovaj ili sljedeći tjedan.