Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ležaić odgovorio protutužbom

Autor: Minja Gugić

27.04.2009. 22:00
Ležaić odgovorio protutužbom


Jučer je svjedočila punica Milana Ležaića koja je prepričala što se sve događalo tog dana naglasivši kako su u pozadini sukoba međunacionalni odnosi, dok je Genda uzvratio kako u njegovoj obitelji nema nacionalista, već su u pitanju narušeni imovinski odnosi
Milan Ležaić jučer se na Županijskom sudu u Zadru izjasnio kako se ne osjeća krivim za pokušaj ubojstva svog susjeda Marka Gende te je na taj način započeo ponovljeni sudski postupak, jer je Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo prvu, nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zadru kojom je u listopadu 2005. godine osuđen na 3 godine zatvora.
I Marko Genda je zbog kaznenog djela narušavanja nepovredivosti doma bio osuđen na četiri mjeseca zatvora, ali je u međuvremenu i Ležaić tužio Gendu zbog kaznenog djela pokušaja ubojstva.
Genda se jučer također izjasnio kako se ne osjeća krivim te je još nakon čitanja optužnice rekao kako ne razumije “ovaj igrokaz”.
Ležaić, koji je podsjećamo, uhićen 13. travnja 2004. godine, tereti se da je tog dana oko 15.30 sati u Biogradu u Ulici braće Radić, po telefonskom pozivu supružnika Mijaljice čiji je zet i koji dijeli kuću s obitelji Genda, došao na lice mjesta u društvu dvojice prijatelja te je nakon verbalnog sukoba s Ivanom i Markom Gendom u jednom trenutku nožem koji je držao u desnoj ruci, ubo Marka Gendu u trbuh zadavši mu ubodnu ranu s teškom ozljedom trbušne šupljine i jetre.
Sukobu koji je kulminirao telefonskim pozivom i pokušajem ubojstva, prema optužnici, prethodio je verbalni sukob između Ivana Gende i njegovih susjeda – supružnika, Vladimire i Mirka Mijaljice. Za vrijeme sukoba Ivan Genda je, prema optužnici, došao do kuće Mijaljica, nakon čega je udarcem nogom otvorio ulazna vrata kuće, prethodno kamenom razbivši staklo na vratima. Nakon toga je ušao u kuću, a potom za njim i njegov sin Marko Genda gdje su nastavili verbalni sukob s vlasnicima kuće, koji je zatim nastavljen i intervencijom drugog sina, Željka Gende, koji je Ivana i Marka udaljio u njihovu obiteljsku kuću.
Nakon toga uslijedio je telefonski poziv obitelji Mijaljica, poslije kojeg se na mjestu događaja s nožem pojavio Milan Ležaić koji se u predistražnom postupku i na prvom ročištu branio šutnjom.
Jučer je prva svjedočila Vladimira Mijaljica, punica Milana Ležaića koja je Sudskom vijeću, kojim i ovaj put predsjeda Enka Moković, detaljno ispričala što se sve događalo tog dana, naglasivši kako sukob dviju obitelji traje već više od 35 godina, a u pozadini, kao uzrok netrpeljivosti, ona je navela – međunacionalne odnose, jer je Genda izazvao incident isprovociravši ju i vičući: “Majku ti j…. četniku! Kurvo četnička!”, ali vratila se i u prošlost.
– Prvi ozbiljniji incident bio je kada je Ivan Genda napao mene i mog sina koji je tada još bio dijete, a povod je bila dječja igračka. On je tada zbog tog napada i “odrobijao” 40 dana u zatvoru, a to je bilo još 80-tih godina – objašnjavala je Sudskom vijeću Vladimira Mijaljica, dok je na njezinu “priču” Marko Genda “replicirao” kako to nije istina, jer on i njegova obitelj nisu nacionalisti, već da se u pozadini sukoba kriju imovinski odnosi.
Na to je pak, opet reagirala Vladimira Mijaljica koja je to opovrgnula tako da je cijelo vrijeme trajanja suđenja i atmosfera u sudnici bila napeta.
– Gende su nas uništili i psihički i ekonomski. Zbog njih smo se morali odseliti u Varivode gdje sada živimo od mirovine moga supruga. Prije smo kuću u Biogradu iznajmljivali i od toga živjeli – ponovila je i jučer na sudu Vladimira Mijaljica.
Suđenje se nastavlja.