Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ekologijada za veću ekokulturu

Autor: Katina Vrsaljko

27.04.2010. 22:00
Ekologijada za veću ekokulturu

Foto: Filip BRALA



Bilo je govora o globalnom zagrijavanju, solarnim kolektorima, vrstama oblaka, emisiji štetnih plinova, zbrinjavanju otpada, štetnog utjecaja hidroelektrana i automobilima kao zagađivačima zraka… Pobjedu je odnijela B grupa u kojoj su sjedili Matea Kulišić, Luka Rukonić, Lovre Lučić i Miro Kovačević


U Prirodoslovno-grafičkoj školi Zadar u okviru Eko dana održana je Ekologijada, kviz znanja o ekologiji između učenika te škole.
Natjecale su se tri grupe po četiri učenika iz različitih razreda, a svoje znanje su pokazivali kroz pogađanje pojmova, a,b,c, pitalice, da/ne pitalice i priču. Tako je bilo govora o globalnom zagrijavanju, solarnim kolektorima, vrstama oblaka, emisiji štetnih plinova, zbrinjavanju otpada, štetnog utjecaja hidroelektrana i automobilima kao zagađivačima zraka, a naučili su i neke zanimljivosti. Neke od njih su poražavajuće, kao na primjer to da se u svijetu 85 posto energije troši iz neobnovljivih izvora. A bilo je i inovativnih – da se plima i oseka mogu iskoristiti kao obnovljivi izvori energije.
Sve su organizirali učenici škole uz pomoć svojih profesora. Kviz je vodio Paško Miljanić, u tehničkoj potpori je bila Barbara Bilić, a točnost odgovora je bilježila Jelena Matasović, sve redom učenici škole. Sve je obogaćeno multimedijalnim prikazima koje sami izrađuju na nastavi, a navijačku atmosferu su izvedbom pjesama podigli Kate Žuža na klavijaturama i Duje Miliša na gitari.
– Svi volimo Ekologijadu jer je sudjelujemo u organizaciji, naučimo neke nove stvari, s obzirom da pitanja nisu iz našeg gradiva, već iz opće kulture, a i dobro se zabavimo, rekla je Jelena Matasović.
Pobjedu je odnijela B grupa u kojoj su sjedili Matea Kulišić, Luka Rukonić, Lovre Lučić i Miro Kovačević. Drugoplasiranu A grupu su činili Anđela Rajić Mišković, Daniel Čarkuč, Jakov Vežić i Filip Dabo, a u C grupi su bili Ines Pikajač, Božo Genda, Marko Vrkić i Silvestro Kardum.
Pobjednici će dobiti simbolične nagrade, a ostali su nagrađeni novim saznanjima, naučenim na nešto drugačiji način.