Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Kraljica mora” pomoći će u očuvanju i razvoju hrvatskih pomorskih kadrova

Autor: Siniša Klarica

27.04.2010. 22:00
“Kraljica mora” pomoći će u očuvanju i razvoju hrvatskih pomorskih kadrova

Foto: Siniša KLARICA



Mi u našoj školi imamo vrhunske simulatore, vrlo dobra nastavna pomagala, ali ništa ne može zamijeniti iskustvo plovidbe i praksu na brodu. Prilika je to da moji brodostrojari upoznaju cijeli sustav pogona broda, od spremnika za gorivo do motora i da se upoznaju sa svojim budućim radnim mjestom – prof. Marin Knežević


Prvi putnici koji su zaplovili s novim hrvatskim školskim brodom „Kraljica mora”, bili su jučer učenici Pomorske škole u Zadru. Učenici nautičkog i brodostrojarskog smjera u pratnji svojih nastavnika Ivana Tomana i Marina Kneževića imali su priliku prvi put susresti se s plovećom pomorskom učionicom na kojoj će se obučavati buduće generacije hrvatskih pomoraca. Na vožnju ih je ispratio ravnatelj Svetko Perković koji je istaknuo nadu da će „Kraljica mora” pomoći u očuvanju i razvoju hrvatskih pomorskih kadrova čija je tradicionalna stručnost poznata u cijelom svijetu. Perković je rekao da se tajna krije u obrazovanju hrvatskih pomoraca gdje nema baš puno mogućnosti za „prazne” hodove, a primjer je upravo zadarska „Tankerska plovidba”, koja od potonuća tankera Petar Zoranić 60-ih godina prošlog stoljeća, nije imala značajnijih pomorskih incidenata upravo zahvaljujući stručnosti svog kadra.
– U našoj školi imamo vrhunske simulatore, vrlo dobra nastavna pomagala, ali ništa ne može zamijeniti iskustvo plovidbe i praksu na brodu. Prilika je to da moji brodostrojari upoznaju cijeli sustav pogona broda, od spremnika za gorivo do motora i da se upoznaju sa svojim budućim radnim mjestom. Važno je naglasiti da je i sada, unatoč recesiji, brodostrojar atraktivno i traženo zanimanje pa za prave meštre, nema problema u zapošljavanju. Poznato je da samo svjetske pomorske velesile imaju školski brod, a ovim se brodom i Hrvatska stavlja uz bok istih rekao je prof. Marin Knežević.
Prof. Ivan Toman slaže se da su nekad nautičke tablice pod rukom bile zaštitni znak učenika-nautičara, ali napredak tehnologije potpuno ih je izbacio iz upotrebe.
– Danas cijeli niz uređaja određuje poziciju i način upravljanja brodom. Nova tehnologija napreduje, ali bitno je da na ovom brodu učenici prvi put dođu u dodir s pomorskim životom, disciplinom na brodu i da shvate da na brodu članovi posade ovise jedan o drugom. Kasnije ćemo lakše razraditi termine plovidbe za škole i nastavnike i usavršiti ovu vrstu prakse, rekao je Ivan Toman.
Naravno, učenicima je jučer samo pokazan dio onih, može se reći izvornih pomorskih vještina koje će se izučavati na brodu u čemu im je svesrdno pomagala posada broda na čelu s kapetanom Krešimirom Bosancem.
– Čuli ste otprije kako 108 godina Hrvatska nije imala svog školskog broda. Važno je reći da danas mnogi učenici i studenti, prije školovanja uopće nisu imali doticaja s pomorstvom. Nisu doma imali niti „kaić”, a kamoli se bavili nečim vezanim za samo more. Na ovom brodu oni će proći kroz ulaz u život pomorca što će im uvelike pomoći u odluci hoće li se tim nastaviti baviti u životu ili će odabrati nešto drugo, rekao je kapetan Bosanac.
Inače, „Kraljica mora” školski je jedrenjak tipa Loger istisnine 378 t, kojeg pokreću dva motora američke proizvodnje od po 373 kW koji mu omogućavaju brzinu od 11 čvorova. S razapetim jedrima, Kraljica postiže brzinu 6 čvorova. Brod je dug 35 metara, a širok 8,55 m. Na jedno putovanje može primiti 28 učenika ili studenata, 4 nastavnika i 7 članova posade.