Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Šimunić pozvao sve bibinjske snage na pomirbu

27.04.2011. 22:00
Šimunić pozvao sve bibinjske snage na pomirbu


U bolnim trenucima za Hrvatsku, ništa manje bolnim za snažno hrvatsko srce svakog Bibinjca, u ozračju Uskrsa, pozivamo sve snage u bibinjskom društvu (vjerske, političke, civilne, kulturne, gospodarske, športske i svake druge) na pomirbu


U povodu obilježavanja Dana općine Bibinje održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen bogat program koji je započeo već u utorak otvaranjem izložbe fotografija “Ante Brkan u Bibinjama” u atriju OŠ Stjepana Radića i Uskrsnim odbojkaškim turnirom “Bibinje 2011.”, a završit će za mjesec dana, 25. svibnja u Športskoj dvorani javnim snimanjem televizijskog glazbeno-scenskog spektakla “Lijepom našom”.
Na konferenciji su nazočili načelnik Nino Šimunić, donačelnik Bruno Bugarija i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Šimunić.
– Ove godine obilježavamo 20. obljetnicu pogibije Franka Lisice, jednog od petorice hrvatskih branitelja iz Bibinja, koji je svoj život ugradio u temelje Hrvatske. Svoj su život za Hrvatsku dali su i hrvatski vitezovi Alfredo Lisica, Dragan Lisica Taki, Zvonimir Sikirić i Mladen Bugarija Cuki, naglasio je Nino Šimunić.
– Općina Bibinje obilježava 18. godina od svojeg utemeljenja u ozračju povijesne nepravde hrvatskom narodu od strane sramotne presuda haškog sudišta generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču, cijeloj Hrvatskoj, pokojnom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim hrvatskim braniteljima. Teško nam je, ali moramo biti prisebni kako su i generali poručili. Oluja je porazila veliku Srbiju, a hrvatska država Bibinjcima je dala samostalnu općinu, rekao je načelnik nakon čega je nabrojio niz kapitalnih projekata poput izgradnje Poslovne zone Lonići, izgradnju kanalizacije i plana izmiještanja željezničke pruge iz Bibinja.
Ivan Šimunić predstavio je program proslave od kojeg izdvajamo nedjeljnu ranojutarnju misu zadužnicu u crkvi Velike Gospe za Franka Lisicu te u 9.30 sati polaganje vijenca na grob poginulog hrvatskog redarstvenika.
– Potom će se s početkom u 10.30 sati na Petrini kod crkvice Sv. Petra održati već tradicionalna svečana misa i blagoslov Bibinjskog polja, da bi u 14 sati započeo šahovski turnir “Memorijal Franka Lisice”. Na dan Frankove pogibije u ponedjeljak, 2. svibnja, u 8 sati je start memorijalnog maratona dok je sat potom polazak autobusa za Polaču gdje će se na brdu Štikovača s početkom u 10.30 sati održati molitva i polaganje vijenaca, najavio je Ivan Šimunić, dodajući kako će se u nedjelju navečer s početkom u 19 sati u atriju škole održati predstavljanje knjige “Koracima nade u istinu”.
Šimunić je za 6. svibnja najavio i Drugi međunarodni odbojkaški turnir, za 12. svibnja predstavljanje internetskog učeničkog portala “Dišpet”, za 13. svibnja šahovsku simultanku Saše Režana i Saše Martinovića te za 14. svibnja demonstraciju karatea KK “Petrina”.
– U nadolazeću subotu s početkom u 11 sati održat će se i akcija čišćenja bibinjskog podmorja i priobalja, poručio je Ivan Šimunić koji je na kraju uputio i svojevrsni apel za pomirbu svih Bibinjaca.
– U bolnim trenucima za Hrvatsku, ništa manje bolnim za snažno hrvatsko srce svakog Bibinjca, u ozračju Uskrsa, pozivamo sve snage u bibinjskom društvu (vjerske, političke, civilne, kulturne, gospodarske, športske i svake druge) na pomirbu. Ako smo jedni druge povrijedili, neka nam to bude oprošteno. Pokažimo svoje katoličko opredjeljenje. Nemojmo biti dio hrvatskog povijesnog jala zbog kojeg smo kao narod imali tešku povijest. Vratimo se zajedništvu, korijenima. Neka prvi znak naše snage bude sudjelovanje na misi na Petrini u nedjelju 1. svibnja. Pozivamo i sve Bibinjce da ovih dana svaka kuća izvjesi hrvatsku trobojnicu. Neka hrvatska zastava vijori s ponosom, pozvao je Nino Šimunić.
 


Svečana sjednica u Staron selu




Svečana sjednica Općinskog vijeća će se održati u Staron selu u petak, 1. svibnja, s početkom u 10 sati na Trgu sv. Roka kod istoimene crkvice iz 17. stoljeća. Prigodnom svečanošću dodijelit će se nagrade za životno djelo don Nedjeljku Ivanovu, dugogodišnjem župniku Bibinja te posthumno Ivanu Šindiji, autoru knjige “Bibinjski korijeni” i niza pripovijetki kao i nedavno preminulom Ljubomiru Keru, zaslužnom Bibinjcu. Osim njih, Grb općine i povelju dobit će i svi poginuli bibinjski hrvatski branitelji te marina „Dalmacija” Bibinje-Sukošan. Na sjednici će biti predstavljena i izuzetno bogata turistička monografija “Bibinje i okolica”.