Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ekološkim porukama ispisali Kalelargu

27.04.2012. 22:00
Ekološkim porukama ispisali Kalelargu


Cijeli su događaj uljepšala i dječica iz DV Galeb u žutim majicama s natpisom “Eko prijatelj”. Osim što su plesala i pjevala, dječica, ali i drugi prolaznici, ocrtavala su i ispisivala papirnatu traku na podu Kalelarge…


Eko dani Prirodoslovno-grafičke škole završili su jučer velikim “Eko happeningom” na Kalelargi i Forumu. Uz veselu glazbu, besplatne zagrljaje, radionicu recikliranja papira “Reciklirajmo zajedno”, traku za ispisivanje poruka i “Eko sajam” učeničkih zadruga Zadarske županije, cijeli grad je živnuo i čuo “zelenu” poruku ovih mladih Zadrana.
Slavljenička atmosfera
Eko dani se održavaju već deset godina, uvijek oko Dana planeta Zemlje koji je ujedno i Dan Prirodoslovno-grafičke škole. Kako je on bio u nedjelju, Dan škole proslavili su jučer.
– Dan škole slavimo radno, ali nenastavno. Jako sam zadovoljan odazivom učenika. Oni uvijek rado sudjeluju u aktivnostima vezanim za Eko dane. Kroz ovu manifestaciju oni osjećaju da su nešto pridonijeli svom gradu i tako uče biti odgovorni članovi zajednice. I sama manifestacija je prepoznata u Zadru. Ove godine me posebno oduševila biciklijada na kojoj je bio rekordan broj sudionika, rekao je Žarko Grancarić, ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole.
Učenici te škole su na štandu na Kalelargi dijelili informativne materijale o odlaganju otpada, čistoći Jadranskog mora, zaštićenim morskim vrstama, kompostiranju, Zelenom telefonu… Uz to, imali su radionicu recikliranja starog papira.
– Stari papir se isjecka na komadiće koji se onda natope u posudi s vodom, izmiksaju, povežu s brašnom, izravnaju i osuše. Tko god je zainteresiran, mi mu objasnimo postupak, rekao je Nikola Maričić iz 4. a razreda smjera ekološki tehničar.
Cijeli su događaj uljepšala i dječica iz DV Galeb u žutim majicama s natpisom “Eko prijatelj”. Osim što su plesala i pjevala, dječica, ali i drugi prolaznici ocrtavali su i ispisivali papirnatu traku na podu Kalelarge. Pa je tu bilo leptira, stabala, sunca i mora, potpisa i pozdrava, ali i skromnih želja poput: “Molim dva iz matematike”.
Na podu Kalelarge papirnata traka, a u zraku – zastavice s grbom grada Zadra za slavljeničku atmosferu.
Cijelu “žižu” na gradskim ulicama upotpunili su mirisni i ukrasni štandovi učeničkih zadruga koje su obilazili domaći ljudi, ali i brojni turisti.
Proizvode svog vrijednog rada prezentirali su Učenička zadruga “Boduli” OŠ Vladimir Nazor iz Neviđana, Eko-sekcija OŠ Bartula Kašića, Učenička zadruga “Mogunja” OŠ Valentin Klarin iz Preka i Učenička zadruga “Boba” OŠ Stjepan Radić iz Bibinja.
“Boduli” iz Neviđana su izložili ukrasne boce, magnete od gipsa, pletene torbice, okvire za slike od školjki te vrećice s javorom, ružmarinom i lavandom.
Masline i buhač
– Sami beremo trave, sušimo ih, usitnjavamo i punimo vrećice… Sve radimo sami po dva sata tjedno i jako to volimo. Ima nas 25 u zadruzi. Proizvodi su se svidjeli i strancima. Baš se ne razumijemo dobro s njima, ali isto su kupovali, rekle su učenice Ana Tarokić i Emanuela Jureško koje su došle s voditeljicom zadruge, Josipom Kolanović-Tičić.
Štand Eko-sekcije OŠ Bartula Kašića bio je samo izložbenog karaktera iako su se, zbog atraktivnog izgleda proizvoda, brojni prolaznici raspitivali za kupnju. Učenici Lovre Grašo, Nina Bolonja, Marija Barešić i Margarita Grašo ispričali su nam sve o svom radu.
– U školskom dvorištu imamo 60 stabala maslina i od njih dobijemo 100 litara ulja. To uglavnom doniramo Domu za odrasle osobe sv. Frane, Pedijatriji Opće bolnice Zadar i Dječjem vrtiću Latica. Osim toga, imamo jastučiće od lavande, čaj od listova masline koji je jako dobar za imunitet, ukrasne svjećnjake od školjki, a s našim ekosapunom smo na ekološkom natjecanju Lijepa naša osvojili 6. mjesto u državi, ponosni su ovi učenici.
Zadruga “Mogunja” iz Preka izložila je razne proizvode, među kojima je prirodni insekticid buhač po kojem su već i poznati.
– Neki ljudi znaju za buhač, neki ne znaju pa im mi objasnimo. Drago nam je što sudjelujemo na Eko danima jer želimo popularizirati ekološku proizvodnju, rekle su ove mlade članice zadruge “Mogunja”, Doris Grbas i Anita Marcelić.
Ekološki osviještene su i mlade Bibinjke iz Učeničke zadruge “Boba”. “Stop plastičnim vrećicama” pisalo je pokraj njihovog štanda na kojem su prodavale platnene vrećice koje su ukrasile “dekupaž” tehnikom. Josipa Kasumović, Josipa Karaban, Lucija Korčulanić i Petra Lisica iz Bibinja već su i svoje roditelje “obratile” s plastičnih vrećica na platnene pa su ih bez poteškoća i prodavale posjetiteljima Eko sajma.