Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Pozdravu Sunca” nagrada Vijeća Europe

27.04.2012. 22:00
“Pozdravu Sunca” nagrada Vijeća Europe


Najpoznatija zadarska urbana instalacija „Pozdrav suncu”, dobila je treću nagradu na natječaju pod nazivom „Najbolje prakse obnove europskih obalnih gradova”.
Naime, Grad Zadar javio se na natječaj kojeg je raspisalo Vijeće Europe kojim se valoriziraju najbolje prakse na lokalnoj razini, a koje građanima donosi konkretnu korist. Kod „Pozdrava suncu” to se odnosi na proizvodnju električne energije i daljnju distribuciju iste iz urbane instalacije u komunalni elektrosustav. Ocjenjivački sud nagradio je zadarsku lokalnu samoupravu i zbog originalnosti, inovativnosti i održivosti rješenja, a metodologiju natječaja zajednički su izradili Udruga lokalne samouprave Velike Britanije i Centar za izvrsnost Vijeća Europe. Nagrada će zadarskom izaslanstvu biti uručena 9. svibnja u Blackpoolu, a organizatori očekuju posebnu 12-minutnu prezentaciju proizvodnje električne energije iz Pozdrava suncu.
Inače, Grad Zadar već četiri godine nastoji dobiti status proizvođača električne energije iz Pozdrava suncu. No, nedavno je Hrvatska energetska regulatorna agencija demantirala da je Gradu Zadru izdala završno rješenje. HERA se oglasila na temelju medijskih natpisa koji su govorili da su predstavnici Grada Zadra javno ustvrdili da je s HERINOM potvrdom, cijeli proces doveden kraju. HERA je prema riječima voditeljice odjela za odnose s javnošću Blaženke Koštić Ćurić, 16. travnja ove godine izdala tzv. prethodno rješenje za stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije. Grad Zadar mora još dobiti rješenje od Hrvatskog operatera tržišta energije (HOTE), da bi mu HERA u konačnici izdala rješenje kojim se konačno stječe status povlaštenog proizvođača električne energije. U Gradu Zadru pohvaljuju brzinu kojom je u iznimno kompliciranoj proceduri, HERA Gradu izdala prethodno rješenje.