Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Noćnim letovima neprijatelju priređuju iznenađenje

27.04.2016. 22:00
Noćnim letovima neprijatelju priređuju iznenađenje


– Osim vrlo važnog psihološkog učinka kod momenta iznenađenja noću, buka dodatno dezorijentira protivnika, budući da se brže širi na sve strane, kaže bojnik Krešimir Ražov
U Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Zemunik preksinoć je završio je ciklus obuke i treninga kadeta i pilota u noćnom letenju. Obuka se provodila uz pomoć uređaja za noćno letenje (NVG, Night Vision Googles) na helikopterima BELL-206 B.
Obuka i trenaža ukupno je trajala tri mjeseca, a po prvi puta provodila se na najnovijoj NVG opremi koja je namjenski raspoređena u Eskadrilu helikoptera krajem 2015. godine, kao dio donacije Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.
U zadnjih 100 dana letenja, koje se odvijalo noću, kadeti su osposobljeni za temeljno NVG letenje, a najmlađi nastavnici završili su naprednu NVG obuku. Preostali iskusniji sastav eskadrile naprednu obuku je upotpunio s letenjem u planinskim uvjetima pomoću NVG opreme.
Temeljna obuka za kadete obuhvaćala je NVG osnovno letenje (školski krugovi, manevri u pilotažnim zonama, odlazak na rute sa slijetanjima na nepripremljene terene…), s prilagodbom na novi sustav i uvjete letenja, budući da je vidno polje suženo, a u monokromatskim uvjetima otežana je percepcija udaljenosti i dubine.
Napredna obuka noćnog letenja u planinskim uvjetima novi je iskorak Eskadrile helikoptera u obuci s NVG letenjem. Obuka se provodila na Velebitu, a najprije su je završili iskusniji piloti, da bi im se kasnije priključili i ostali nastavnici letenja, kako bi u konačnici cijela eskadrila bila obučena za ovaj oblik letenja, koji predstavlja najvišu razinu napredne obuke s NVG opremom.
Osposobljenost pilota za NVG letenje, osobito u planinskim uvjetima, jedna je od najvažnijih sposobnosti kod uporabe helikopterskih snaga. Zapovjednik Eskadrile helikoptera bojnik Krešimir Ražov kazao je kako NVG letenje osigurava taktičku prednost u odnosu na protivnika.
– Protivniku prilazite potpuno neprimjetno, a za razliku od njega, vi imate uvid u cjelokupnu situaciju. Kada vas u završnoj fazi on začuje, ne može vas precizno locirati, što letačkim posadama pruža dodatno samopouzdanje. Osim vrlo važnog psihološkog učinka kod momenta iznenađenja noću, buka dodatno dezorijentira protivnika, budući da se brže širi na sve strane (veća gustoća zraka zbog nižih temperatura), te onemogućava precizno lociranje izvora buke, pojasnio je taktičke prednosti i mogućnosti NVG letenja bojnik Ražov.
Pored letačkih posada obuku održavanja NVG opreme završili su i zrakoplovni tehničari.