Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sud ima konačnu riječ, a mali vjerovnici traže da se odbije takva odluka

27.04.2016. 22:00
Sud ima konačnu riječ, a mali vjerovnici traže da se odbije takva odluka


– Ovakav stečajni plan jednog vjerovnika stavlja u povoljniji položaj. Stoga držim kako bi sud, sukladno zakonu, trebao po službenoj dužnosti uskratiti potvrdu stečajnog plana. Kao maloga vjerovnika taj plan me stavlja u lošiji položaj, nego da plana nema, istaknuo je Mario Košta
Većinom glasova od 71,5 posto vjerovnici kaljskog škvera Nauta Lamjana jučer su na Trgovačkom sudu u Zadru podržali plan stečajnog upravitelja Aleina Khana za izlazak iz stečajnog postupka. No konačna odluka bit će poznata tek za sedam dana, budući da prema zakonu posljednju riječ ima Sud.
Stečajnoj sutkinji Tini Grgas donošenje odluke jučer je dodatno otežao bivši sindikalac i mali dioničar Lamjane Mario Košta, koji je uložio svoj prigovor na Khanov stečajni plan, koji je na posljednjem ročištu izmijenjen. Tada je Khan iz njega uklonio potraživanja Marine Preko i najavio opstanak tvrtke te početak isplate potraživanja svim vjerovnicima od siječnja 2018. godine i to kroz pet jednogodišnjih uplata.
Khan je jučer naglasio kako Nauta danas uredno posluje i da je dobro vođena tvrtka koja je važna za ovaj dio Jadrana. Upozorio je da se,  ukoliko se stečajni plan ne prihvati, mogu dogoditi dva scenarija, da se tada izradi novi plan, ali i onaj izvjesniji – likvidacija tvrtke, zbog čega  se vjerovnici ne bi mogli naplatiti. Naime, od imovine koja se može prodati na raspolaganju imaju samo travel lift, nešto pokretnina i upravnu zgradu.
Za Khanov plan jučer su glasovali veliki vjerovnici povezani s iO Adrijom AG iz Švicarske, a u ime Općinskog vijeća “za” je glasovao i načelnik Kali Duško Vidov.
Protiv ovakva plana bila je zamjenica županijskog državnog odvjetnika Lidija Vitaljić, koja u ovom postupku zastupa državu s njenih 27,8 posto priznatih tražbina. Na prethodnom ročištu Vitaljić je rekla kako je Khanov stečajni plan štetan za namirenje svih vjerovnika, a tada je ukazala i na problem vezan uz tužbu Lamjane protiv države ‘tešku’ 130 milijuna kuna, pri čemu je zatražila da se u stečajni plan uvrsti i odredba o rezervaciji potrebnog iznosa novca, ovisno o ishodu spora, no to joj tada nije uvaženo.
U zaključku svojega prigovora vjerovnik Mario Košta navodi kako ovakav stečajni plan jednog vjerovnika stavlja u povoljniji položaj.
– Stoga držim kako bi sud, sukladno čl. 336. Stečajnog zakona, trebao po službenoj dužnosti uskratiti potvrdu stečajnog plana. Kao maloga vjerovnika taj plan me stavlja u lošiji položaj, nego da plana nema, istaknuo je bivši sindikalist, koji je u pisanom prigovoru svoju tvrdnju detaljno obrazložio i potkrijepio brojkama.
Kao najvažnije izdvojio je kako će iO Adrija, koja od Naute potražuje 9,025 milijuna kuna, prema sadašnjem planu samo iz postojećeg poslovanja dobiti 9,519 milijuna kuna i to prije nego ostalim vjerovnicima bude isplaćena prva kuna od njihovih potraživanja. Naveo je i podatak kako će, s početkom te isplate u 2018. godini, iO Adrija utržiti još 4,512 milijuna kuna, dok će ostali vjerovnici dobiti samo polovicu svojih potraživanja.