Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kamo ide grafička, maštovita i kreativna, struka?

27.04.2017. 22:00
Kamo ide grafička, maštovita i kreativna, struka?


Na mjestu gdje je prije šest stoljeća osnovano prvo hrvatsko sveučilište, u gradu u kojem je u 15. stoljeću djelovalo stotinu zlatara, a u 19. stoljeću šest tiskara i oko 40 časopisa, pa se zbog bogatog kulturnog života govorilo da se u njemu živi kao u Beču, jučer je otvorena Državna smotra učenika srednjih škola iz sektora grafičke tehnologije i audiovizualnih tehnologija.
Riječ je, naravno, o Zadru, a Tomislav Grbin, ravnatelj domaćina smotre, Prirodoslovno-grafičke škole, još je istaknuo kako je krajem 19. i početkom 20. stoljeća ovdje djelovao ponajbolji tadašnji svjetski fotograf Tomaso Burato, dok su 20. stoljeće kao fotografi obilježila braća Brkan, u Parizu ovjenčani titulom ekscelencija fotografije. Sve su to poveznice s ovim natjecanjem, koje danas želi pokazati kamo idu grafička i audiovizualna tehnologija.
– Žao mi je što Vas je u Zadru dočekalo loše vrijeme, pa ne možete doživjeti grad u punom svjetlu, s otvorenim prostorima, idealnim za šetnju na suncu. Ipak, vjerujem da ćete se kroz ovo natjecanje, i prije svega druženje, lijepo zabaviti i sa sobom ponijete lijepe dojmove, istaknuo je ravnatelj Grbin.
Smotra će u dva dana okupiti učenike škola iz Zadra, Varaždina, Čakovca, Zagreba, Rijeke, Duge Rese, Splita, Zaboka i Osijeka, a tema je “Izrada vizualnog identiteta Smotre Obrazovnog sektora grafičke tehnologije i audiovizualnih tehnologija” gdje bi se razradom kompletnog vizualnog identiteta kroz sve kategorije izabrao najbolji rad, koji bi mogao biti primijenjen kao zaštitni znak budućim natjecanjima i smotrama.
Jučer su sve škole u poslijepodnevnim satima imale priliku predstaviti svoje radove, dok bi se danas uz okrugli stol trebalo proglasiti najbolje radove, dodijeliti priznanja i zahvalnice.
– Smotra je prilika da se preispitamo i vidimo kamo ide ova naša maštovita, kreativna struka. Puno očekujem od okruglog stola, na kojem bismo trebali vidjeti gdje smo danas i dobiti smjernice kako dalje, istaknuo je Grbin.
Na početku svečanosti otvaranja državnu himnu izvela je mješovita klapa Maraška, a učenici Petra Petani i Ante Parunov izrazili su dobrodošlicu natjecateljima i mentorima, poručivši im da ne osjećaju natjecateljski grč, već da težište stave na upoznavanje i druženje. Okupljene je pozdravio i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić, dok je natjecanje otvorila Tamara Hudolin, savjetnica za kemiju, grafičke i audiovizualne tehnologije pri Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.