Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Svjetski hit među aktivnostima na moru i kod nas

Autor: Katina Vrsaljko

27.05.2010. 22:00
Svjetski hit među aktivnostima na moru i kod nas

Foto: Vedran SITNICA



Proteklog vikenda se na Kraljičinoj plaži u Ninu (Sabunike) održavao trening u Stand Up Paddlingu, veslanju na longboard daskama, na kojem su se natjecatelji pripremali za pustolovnu manifestaciju SUPer Odisejada koja će se održati 3. lipnja u organizaciji Sufrmania centra.
Stand Up Paddling je svjetski hit među aktivnostima na moru, a Surfmania centar ga pokušava popularizirati i u našim krajevima. Osim toga, SUPer Odisejadom Surfmania centar otvara sezonu škola i izleta vezanih za kite – surfanje, wind – surfanje, kajake i slično.
Na SUPer Odisejadi će sudjelovati 15-ak natjecatelja koji će s instruktorima moći trenirati i sljedeći vikend.
Emanuelle Govedarica iz okolice Zagreba jedna je od instruktorica Stand Up Paddlinga, a za njega je saznala na jednoj prezentaciji.
– Odmah mi se to dopalo i poželjela sam naučiti i ući u ovaj tim da bih mogla i druge podučavati. Zbog toga ću ovdje provesti cijelo ljeto, što mi i odgovara. Spojila sam ugodno s korisnim i ovdje stekla neka nova prijateljstva, rekla je Emanuelle i pozvala sve zainteresirane da isprobaju veslanje na širokoj dasci.
Kako je istaknula, daske su vrlo stabilne, nije teško savladati Stand Up Paddling, a i veliki je gušt.
To je potvrdio i Adrijan Pribičević, inače instruktor surfanja, koji se upravo na treningu u nedjelju prvi put okušao u ovome, a pritom se malo i okupao u moru.
– Inače se najviše bavim kite-surfingom, a ovo sam pokušao prvi put. Svidjelo mi se, zabavno je. Brzo sam to svladao pa sam odmah poželio izvoditi kerefeke. Zato sam i pao u more, smije se Adrijan.
Inače su daske na kojima se stoji i vesla šire no daske za surfanje pa su i stabilne. Instruktori Surfmania centra su svojima dali imena kako bi ih lakše raspoznavali. Tako da je, na primjer, ona s vojničkim uzorkom Kamo, što dolazi od kamuflirane, a Emanuellina daska ima šarene pruge i zove se Candy (slatkiš).
Kako kaže Marko Štefančić iz Surfmania centra, SUPer Odisejada će biti pustolovna manifestacija, ali će se pritom moći doživjeti i kultura i povijest grada Nina.
– Uz natjecatelje, pozivamo i gledatelje. Bit će vrlo interesantno jer natjecanje kreće s Kraljičine plaže prema Ninu, gdje će se proći ispod Kamenog mosta pa oko zidina Nina, do Jaruge. Jednim djelom će se ići pješice pa će se natjecati i u streličarstvu, a cilj je na plaži Ždrijac. Tako će se na SUPer Odisejadi doživjeti pijesak, more, priroda, kultura, povijest i adrenalin, rekao je Štefančić te pozvao sve da se prijave na broj mobitela 098 912 98 18 ili putem e-mail adrese [email protected].