Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tisuće bikera u koloni dugoj pet kilometara

27.05.2011. 22:00
Tisuće bikera u koloni  dugoj pet kilometara


Tisuće Harley Davidsona okupiralo je danas Zadar. Prije nego što će se parada ovih legendarnih motocikala zaputiti prema Biogradu, Harleyevci su „učinili đir” po gradu stvorivši pri tom kolonu dugu preko 5 kilometara. Već samim okupljanjem u kampu na Boriku,  vidjelo se koliki je u biti spektakl Hrvatski dani Harleya Davidsona.
– Bili smo u Luganu u Švicarskoj gdje smo morali uzimati taksi da bismo došli do područja određenog za za zabavu za nas bajkere. U Biogradu smo se do tog područja jednostavno prošetali. U Zadru, a napose u Biogradu je daleko bolje i jeftinije nego u Luganu. O prirodnim ljepotama vaše zemlje neću trošiti riječi jer meone uvijek iznenade iako sam već ljetovao u Hrvatskoj. Vrijeme nas također nije razočaralo, a popratni sadržaji također su bili odlični, kratko nam je izjavio jedan od poglavica Harley Davidson Chapptera Greg Payne Barrya u južnom Walesu.
Hrvatski dio organizacije također ne skriva zadovoljstvo odazivom vlasnika Harley Davidsona injihovih klubova organiziranih u chaptere. Za većinu njih bilo je to pravo otkrivanje Hrvatske, a  samo na organizirani izlet u Split pošlo je 250 motociklista. Međutim, pun pogodak bio je izlet na Pašman koji bi sudeći po oduševljenju, zajedno s ostalim hrvatskim otocimamogao postati bajkerska meka.
No izgleda da cijela manifestacija nije privukla onoliko sponzora koilo su se u Harley Davidsonu nadali. Grad Biograd je za ovo okupljanje izdvojio oko 700.000 kn, ali glavna hotelska kuća Ilirija nije sudjelovala u sponzorstvu samog događaja.
– Mi takav zahtjev nismo ni zaprimili. Vlasnici Harley Davidsona su zaposjeli 65 posto kapaciteta Ilirije, 400 mjesta u kampu Soline, a za kampiranje gratis im je ustupljeno područje iznad našeg zabavno-sportskog centra, rekao je nam je direktor Ilirije Goran Ražnjević.
Također, doznajemo da hrvatski organizatori nisu zadovoljni medijskim praćenjem cijelog eventa koji je svjetski brand Harley Davidson sveo zapravo na razinu lokalnog eventa. U prijevodu, lokalni mediji više su nego nacionalni prepoznali važnost okupljanja motorista za promidžbu hrvatskog turizma.
– Najjeftiniji Harley Davidson košta 30.000 eura. Dakle ne radi se o bajkerima koji nemaju za pivo, nego o ljudima koji si mogu priuštiti život na kotačima. Oni puno putuju i vrlo dobro znaju turističku razinu usluge velikog broja zemalja. Jedno okupljalište Harley Davidsona u Austriji svake godine priskrbi pristojan novac lokalnoj zajednici, a da ne govorim od okupljanjima u Americi na kojima se izbroji i po 700.000 motocikla. Hrvatska je neotkriveni raj za većinu sudionika koji su ove godine došli na Hrvatske dane Harley Davidsona u Biograd i to trebamo iskoristi jer da su svi ti motoristi samo jednom napunili svoje spremnike gorivom, to bi bio veliki prihod, rekli su nam u hrvatskom djelu organizacije Hrvatskih dana Harley Davidsona.
Cijeli događaj proglašen je najboljim okupljanjem vlasnika Harley Davidsona u posljednjih nekoliko godina. To je i natjeralo biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza da odjenekožu i zasjedne na Harleya kojeg voze biogradski “Duhovi”.
– Još smo se jednom upisali velikim slovima na turističku kartu Europe što mene, kao gradonačelnika posebno veseli. Grad Biograd je unatoč krizi osjetio da bi ovakav događaj mogao biti od velike važnosti za popunjavanje naših turističkih kapaciteta u predsezoni. Također je važno da smo pokazali da u Biograd, Zadar i cijelu našu županiju, pa čak i šire, možemo odjednom dovesti veliki broj gostiju koji znaju cjeniti hrvatske prirodne ljepote i koji će sasvim sigurno, ostaviti pozitivnog financijskog traga na cijeli događaj, rekao nam je prije početka parade Zadar-Biograd gradonačelnik Biograda Ivan Knez.
Šušur motora, teškometalnog zvuka, pive i druženja na tri je noći zaveo Biograd koji će se ovog događaja dugo sjećati. Organizatori kažu da su Hrvatski dani Harley Davidsona privukli čak više od 20.000 najavljenih bajkera koji nužno nisu bili samo vlasnici Harley Davidsona.
–  “Hrvatski Dani Harley-Davidsona su nadmašili naša očekivanja kao i vrijeme, posjetitelji te okruženje. Izuzetno nam je drago što smo odlučili doći u Hrvatsku, bila je to prava avantura za nas, ali i za naše korisnike kojima smo dali još jedan dodatan razlog za vožnju”, rekao je Nigel Villiers, direktor odjela za zadovoljstvo kupaca Harley-Davidsona za Europu, Bliski istok i Afriku.
Villers također ističe Izložbu prerađenih motocikala koja se održala na Pozdravu Suncu u Zadru privukla je puno zanimljivih motocikala iz cijele Europe koji su se natjecali za prvo i drugo mjesto u jednoj od 10 kategorija. Pobjednik najbolje prerađenog motocikla Tomaz Capuder iz Dream Machine Motorcycles iz Slovenije putuje u Sturgis na Svjetsko prvenstvo u izradi prerađenih motocikala.