Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U srijedu Zadar postaje grad lutaka

27.05.2011. 22:00
U srijedu Zadar postaje grad lutaka


Dorothy, Limenko, Lav i Vještica, likovi iz popularnog i bezvremenskog Čarobnjaka iz Oza ove su subote na Narodnom trgu, na oduševljenje najmlađih, najavili dane koji veličaju lutkarstvo, a počinju u srijedu. Radi se o SLUK-u, susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske. SLUK je u Zadru održan 1991. godine i sad, dvadeset godina poslije opet dolazi u grad kojem je lutkarstvo jedan od amblematskih znakova. Sa gradskog sata spuštena je zastava SLUK-a, i predstave koje najviše vole djeca a u njima podjednako uživaju i stariji, mogu početi. Zadarski lutkari prošetali su Kalelargom, u nagradnoj igri najsretnijima dijelili ulaznice i puštali su songove iz popularnih predstava.
Predstave neće biti jedino što nam ovogodišnji susret lutkara nudi. Osim njih, čeka nas i promocija knjige Tomislava Marijana Bilosnića, Teodore Vigato i Borisa Senkera, te nekoliko prigodnih izložbi. Promotivni plakat SLUK-a s logom hobotnice dizajniran je u suradnji sa školom Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru. Logo SLUK-a osmislila je učenica Marta Stražičić. Nagrade koje će se dodjeljivati na zadarskom SLUK-u izradili su Arheološki muzej i Muzej antičkog stakla.
Predstave ovogodišnjeg susreta igrat će se u sv. Dominiku te u”novoj” zgradi Kazališta lutaka koja se gradi dugih 25 godina i čije otvorenje Zadrani očekuju kao kulturni događaj koji će napraviti prekretnicu u smijeru budućnosti lutkarstva u Zadru.