Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bibinje ima čak pet gorskih spašavatelja

27.05.2012. 22:00
Bibinje ima čak pet gorskih spašavatelja


GSS-ovci iz Bibinja sudjelovali su u svim akcijama spašavanja, kojih godišnje na području odgovornosti HGSS-a Stanice Zadar ima između 80 i 100


Planinarsko društvo Babulj iz Bibinja i Hrvatska gorska služba spašavanja iz Zadra organizirali su jučer pokaznu akciju u Bibinjama. Prema riječima voditelja vježbe Šime Sorića Bibinje odnedavno ima čak pet gorskih spašavatelja koji su na Trgu Franje Tuđmana pokazali kako se spašavaju unesrećeni u planinama.
– Postali smo vrlo prepoznati po toj činjenici i vrlo cijenjeni u svom mjestu, pa smo našim sumještanima odlučili demonstrirati naše vještine i opremu. Riječ je o demonstracijama jednostavnih tehnika kretanja po konopu. Uz spuštanje i penjanje po konopu s običnim i alpinističkim tehnikama tu je i demonstracija “tirolske prečnice”, kao načina transporta unesrećenih preko velikih ponora, rekao je u uvodu Šime Sorić inače član zadarske ekspedicije na najveći vrh Sjeverne Amerike Mount McKinley.
Sorić kaže da su GSS-ovci iz Bibinja sudjelovali u svim akcijama spašavanja kojih godišnje na području odgovornosti HGSS Stanice Zadar ima između 80 i 100. Svaki spašavatelj mora najprije biti dobar alpinist ili dobar speleolog. Nakon dolaska u stanicu, kaže Sorić, svaki kandidat mora odraditi četiri tečaja. Najprije mora odraditi medicinski tečaj, ljetne i zimske tehnike spašavanja, speleo tehnike, a nakon završenih tečajeva mora dvije godine stažirati u stanici kako bi mogao pristupiti ispitu za gorske spašavatelje. Sorić naglašava da zadarska stanica ima najveći broj akcija, posebice zbog aktivnosti u NP Paklenica pa spadaju među najbolje u državi.