Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Djeca okupirala vojarnu!

27.05.2012. 22:00
Djeca okupirala vojarnu!


Dan otvorenih vrata, manifestacija kojom vojarne Hrvatske vojske otvaraju svoja vrata i jučer je u vojarnu Zemunik privukla mnoštvo gostiju. Zadrani i njihovi gosti te mnogobrojni turisti doslovce su okupirali prostor do stajanke 93. zrakoplovne baze na kojoj su, u povodu 21. obljetnce osnutka OS RH bili izloženi zrakoplovi baze, prije svega: školski zrakoplovi Pilatus PC 9 i ZLIN 242 L, školski helikopter Bell 206 B Jetranger i Mi8 MTV. Kao što to obično biva, najveći red za razgledanje stvoren je kod zrakoplova protupožane eskadrile Air Tractora Fire Bossa, ali ponajviše Canadaira CL 415. Zahvaljujući velikoj posjećenosti, akro-skupina Krila Oluje je prije polaska u Zagreb na središnju svečanost obilježavanja 21. obljetnice osnutka OS RH, iako je bilo predviđeno samo polijetanje, izvela kao svojevrsan trening kompletni program za ovu sezonu.
– Ove godine uveli smo pet novih elemenata u program: negativna delta, negativni zaokret, spori valjak u ogledalu, istovremeni valjci i petlja u formaciji pet aviona. Promjenom ovog programa, kod naših aviona koji imaju propeler, održavamo svježinu i zanimljivost našeg programa. Ove sezone, Krila Oluje će nastupiti u Belgiji i Danskoj, a u rujnu i u Češkoj, rekao je službeni komentator programa Krila Oluje, Darko Belančić. 
Program hrvatske akro skupine, posebno je oduševio veliki broj djece koja su u bazu došla sa svojim roditeljima. Za ovu priliku već tradicionalno na Zemunik su došla i djeca iz Šibenika, zajedno sa svojim roditeljima i tetama iz vrtića Ciciban.
– Na Zemuniku smo kao doma, jer već deset godina dolazimo u različitim prilikama, a ne samo na Dan otvorenih vrata. Dvaput smo bili kad je sv. Nikola sletio kanaderom. Šalu na stranu, djeca u ovoj dobi najviše pamte ono što im je najneobičnije. Na taj način im i razvijamo ljubav prema određenim zanimanjima. Već sad vidim da su djeca puna dojmova, ali i njihovi roditelji pa me ne bi začudilo da netko već od prve naše generacije pokaže zanimanje za zvanje pilota HRZ-a, rekla nam je odgojiteljica DV Ciciban, Ana Ljubica.


Muzej zrakoplova na otvorenom


Veliko zanimanje mladi su pokazali i za sredstva protuzračne obrane, posebice za trenažer ručnog PZO sustava Strela 2M NATO oznake SA-7 Grail. Posjetitelji su mogli razgledati i muzej zrakoplova na otvorenom gdje su na ulazu u vojarnu Zemunik izloženi stari zrakoplovi: N-60 Galeb, MIG 21 UMD Mongol, J-20 Kraguj, Utva, helikopter Mi8, te PZO raketni sustavi zemlja-zrak SAM 6 Kub i SAM 2 Dvina. Također su izloženi PZO topovi 20/3 mm.