Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nigerijski prevarant “oprao” Zadrane za 600 tisuća eura pa poslao policijsku klopku!

27.05.2012. 22:00
Nigerijski prevarant “oprao” Zadrane za 600 tisuća eura pa poslao policijsku klopku!


Prema neslužbenoj informaciji, koju smo dobili iz izvora u MUP-u, Erlić i Lisica prije 20-ak dana ostali su bez 600 tisuća eura uloženih u biznis s krivotvorenim novcem. “Posao” su sklopili s dvojicom njemačkih državljana od kojih je jedan Hrvat, a drugi Nigerijac


Željko Erlić, Damir Lisica zvani Tari, Antun Petrušaj zvani Francuz i Denis Todorović poznatiji pod nadimkom Čita, pali su u četvrtak u ruke njemačkoj policiji zbog iznude i u tamošnjem zatvoru čekaju izručenje Hrvatskoj.
Prema neslužbenoj informaciji koju smo dobili iz izvora u MUP-u, Erlić i Lisica prije 20-ak dana ostali su bez 600 tisuća eura uloženih u biznis s krivotvorenim novcem. “Posao” su sklopili s dvojicom njemačkih državljana od kojih je jedan Hrvat, a drugi Nigerijac, navodno pripadnik ozloglašenog nigerijskog klana svjetskih prevaranata. Hrvat je navodno još prije par mjeseci o “poslu” pregovarao s Erlićem, a kako on nije imao novca, tražio je poslovnog partnera koji bi se upustio u međunarodno trgovanje krivotvorenim novčanicama europske valute. Naišao je na Lisicu koji se dao nagovoriti. Prvi poslovni sastanak na kojemu je odmah i “pao” dogovor odradili su u jednom zadarskom hotelu gdje su njihovi partneri iz Njemačke odsjeli. Kako Erlić nije mogao doći do novca, za to se navodno pobrinuo Tari.
Krenuli po svoju lovu
Nedugo potom, primopredaja 600 tisuća pravih eura za nešto manje od dva milijuna krivotvorenih, obavljena je u Münchenu, ali ubrzo, po prelasku granice, Zadrani su shvatili da su prevreni. Naime, njihovi su poslovni partneri već bili pod prismotrom tamošnje policije tako da su u ruke dobili označene novčanice, odnosno obilježene specijalnom tekućinom zbog koje su euri nakon kratkog vremena pocrnjeli i tako postali neupotrebljivi. Erlić i Lisica odmah su, naravno telefonom kontaktirali Hrvata – posrednika te mu uložili reklamaciju na “kupljenu robu”, nakon čega su pala obećanja da će svoj novac dobiti natrag. Erlić i Lisica zbog toga su krenuli na put, a s njima i Francuz i Čita kao osiguranje, no na mjestu sastanka umjesto poslovnih partnera dočekala ih je tamošnja policija i odmah uhitila.
Kako saznajemo od upućnog izvora, neće se dugo zadržati iza rešetaka njemačke kaznionice pa se očekuje kako će već ovaj tjedan biti izručeni Hrvatskoj koja bi trebala i preuzeti kazneni progon protiv njih, dok će od tamošnjih vlasti dobiti tek mjeru progona i zabranu ulaska na područje EU najmanje sljedećih deset godina.


Svi osim Todorovića poznati policiji i pravosuđu




Za razliku od Denisa Todorovića, ostala trojica već su sjedila na optuženičkim klupama zadarskih sudova. Krajem prosinca 2008. godine Željko Erlić je na Općinskom sudu u Zadru, zajedno s još dvojicom, proglašen krivim i osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog kamatarenja Ilije Mitrovića koji je zbog toga počinio suicid, kamionom u provaliju. Antun Petrušaj Francuz zadarskoj je javnosti poznat po suđenju u kojemu je bio jedan od ukupno 23 optužena za udruživanje radi preprodaje droge. U listopadu 2003. godine nepravomoćno je bio osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog posjeda i dilanja droge. Bibinjac Damir Lisica Tari na optuženičkoj klupi sjedio je zbog prijetnji smrću svom susjedu u Diklu, gdje ima apartman, i to zbog neuspjela dogovora oko podjele okućnice.