Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Norveško-novigradska priča o ljubavi i prijateljstvu

27.05.2012. 22:00
Norveško-novigradska priča o ljubavi i prijateljstvu


Večer uoči vjenčanja obitelj Erichsen i Općina Novigrad pripremili su pravo narodno veselje za 80 svojih gostiju iz Norveške i sve Novigrađane


Zadnjih dana Novigradom su se vijale hrvatska i norveška zastava. Što li je moglo spojiti jednu veliku i jednu malo manju zemlju u romantičnom mjestašcu Novigradu do li ljubav sama? Dobro, ne samo ljubav, malo i biznis. Naime, prijateljstvo Novigrada i Norveške je postojalo možda u tragovima i prije, no svakako je učvršćeno kad su prije nekoliko godina Norvežani kupili hotel Castrum Novum na novigradskoj plaži, a svoj je vrhunac doseglo u petak kad se kćer jednog od vlasnika hotela, Arnea Kaarboi-Erichsena, udala upravo u Novigradu.
Zaljubljeni u Novigrad
Tim povodom, večer uoči vjenčanja obitelj Erichsen i Općina Novigrad pripremili su pravo narodno veselje za 80 svojih gostiju iz Norveške i sve Novigrađane. Počastili su Novigrad koncertom popularne norveške grupe Staut, domaćini su njima predstavili svoju kulturnu tradiciju, a sve se to začinilo s neizbježnim novigradskim dagnjama i domaćim vinom.
Sutradan je uslijedilo veliko vjenčanje. Prije pet godina kad ih je prijatelj upoznao u Oslu u jednom noćnom klubu, Nilske Kaarboi-Erichsen i Henrik Passmann sigurno nisu mislili da će se jednog dana vjenčati u hrvatskom Novigradu.
– Neću reći da te večeri nije bilo alkohola, ali bila je to više-manje ljubav na prvi pogled, rekao je kroz smijeh Henrik kojem romantike nije nedostajalo ni pri prosidbi.
Zaprosio je Nilske prvu večer u njihovoj zajedničkoj kući. Skuhao romantičnu večeru, pripremio dobar šampanjac i naravno prsten.
– Jako sam se iznenadila, plakala sam cijelu večer! Henrik je odličan kuhar, ali od uzbuđenja i sreće nisam mogla ništa jesti, priča Nilske.
Zadnjih godina su 34-godišnja Nilske i 37-godišnji Henrik ljetovali u Novigradu i odlučili se vjenčati upravo tamo.
– Mjesto je prekrasno, romantično i jako opuštajuće. Htjeli smo našim prijateljima i obitelji pokazati ovo mjesto i naš veliki dan provesti upravo ovdje. Zahvaljujući izravnom letu iz Osla za Zadar, iznenađujuće jednostavno smo izdaleka organizirali vjenčanje, priča ovaj zaljubljeni par.
Naišli su na zapreku kad su htjeli posuditi novigradsku župnu crkvu, da ih u njoj vjenča svećenica koju su poveli iz Norveške. Naime, nisu nikad dobili odgovor na upit od hrvatskih crkvenih vlasti, a vjeruju da je razlog taj što nisu katolici, već protestanti. No, nije ih to puno razljutilo, već su se odlučili vjenčati ispred kapelice sv. Nikole na svjetioniku na novigradskoj plaži.
Bura mi neće ovi dan pokvarit’
Iako je večer prije Nilske rekla da nije jedna od onih nervoznih mladenki, nebo koje se na dan vjenčanja nekoliko puta jako namrštilo pa opet razvedrilo, staloženu Nilske ipak nije ostavilo ravnodušnom. U trenutku kad je u pratnji oca Nilske dolazila do kapelice sv. Nikole i za vrijeme obreda ipak je bilo sunčano, ali bura koja je sve to promatrala s Velebita nije mogla odoljeti da se pred Norvežanima ne pokaže u svojoj snazi. Osim što je malo razbarušio frizure, jak vjetar dao je posebnu čar ovom simpatičnom vjenčanju. Ozračje uz ljubavne pjesme uz violine, kontrabas i piano, osmjehe razdraganih gostiju i pokoju suzu radosnicu mladenke čak ni bura podvelebitska nije mogla pokvariti.
Iako su Henrik i Nilske u bračnu luku ušli burno, želimo im da u njoj ipak žive – mirno.
Po završetku obreda, mladenci i svatovi prošetali su novigradskom rivom. Tamo je običaj da ljudi iznesu piće za veselu povorku pa su se tako Norvežani osladili prošekom. Potom ih je kod crkve sv. Kate dočekala dalmatinska glazba. Tamo su, u Vrtu mediteranskog bilja mladenci, po norveškom običaju, simbolično posadili ružino drvo. Ono uspijeva u njihovim hladnim uvjetima pa se nadaju da će i u novigradskom vrtu ostati dugo kao uspomena na ovaj lijepi dan. Nakon fotografiranja i prijema, uslijedila je zabava u hotelu.
Novigrađani “odlijepili” na norvešku glazbu
I tijekom obreda, kao i na zabavi te na norveško-novigradskoj večeri dan prije vjenčanja, nastupala je grupa Staut. Njezin frontmen, mladi Gaute Lein već je prije pet godina bio u Novigradu i rekao je da će se uvijek vraćati.
– Bio sam ovdje s Arneom kad sam bio još samo “trubadur” i svirao na 60. rođendanu njegove supruge. Oduševio sam se Novigradom. Sada imam svoju grupu i bio sam jako sretan kad nas je Arne pozvao da sviramo na vjenčanju. Rekao sam dečkima da ovo moraju vidjeti. I stvarno nam je ovo radni tjedan, a opet odličan odmor. Bilo bi super da opet dođemo svirati ovdje. Iznenadio sam se, ali čini se da smo se ljudima ovdje zaista svidjeli, bili su odlična publika, rekao je Gaute.
Uistinu je bilo zanimljivo vidjeti kako su se na mješavinu norveške narodne glazbe i pop-rocka jednako “raspištoljili” i Norvežani i Novigrađani – i stariji folkloraš iz Pridrage s vunenom jaknom na ramenu i preslabo obučena plava mršavica iz Osla; i raspjevani Težak iz Paljuva i bogati suvlasnik hotela… Svi u jednom plesnom vlakiću. Tako je norveško-novigradska večer bila stvarno odličan spoj dvaju naizgled vrlo različitih svjetova. Nastupi KUD-a Luzarica iz Pridrage, KUD-a Fortica iz Novigrada, klape Težaci iz Paljuva, novigradskog pjevača Vlade Paštrovića i Vokalno-instrumentalnog sastava Papaline iz OŠ Novigrad oduševili su Norvežane, a narodne nošnje i plesovi posebno su se svidjeli mladenkinom ocu Arneu koji je za kćer i zeta pripremio tortu iznenađenja.
– Hvala vam svima na ovoj predivnoj večeri, hvala što ste nas upoznali sa svojom kulturom. Super je što smo svi ovdje, što smo na ovaj način doživjeli Novigrad i siguran sam da ćemo vas svi dobro zapamtiti, rekao je Arne i tako potvrdio da bi ovo norveško-novigradsko prijateljstvo moglo još dugo potrajati.