Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jakovčev i Kević dvaput zlatni

27.06.2011. 22:00
Jakovčev i Kević dvaput zlatni


U kategoriji početnika A i početnika C njihove su uzdanice postale vlasnicima ukupno četiri zlata


Nastupima na državnim prvenstvima u vožnji na kronometar i cestovnom biciklizmu za Hrvatsku i Mađarsku, održanima proteklog tjedna u Varaždinu, zadarski su klubovi još jednom potvrdili zašto Krševanov grad slovi za sredinu u kojoj se tradicionalno najbolje radi s mlađim uzrastima. U kategoriji početnika A i početnika C njihove su uzdanice postale vlasnicima ukupno četiri zlata. Među natjecateljima do 15 godina najuvjerljiviji je bio Zadrov Marin Jakovčev, slavljenik u obje discipline kojem je ovo četvrto najsjajnije odličje osvojeno u protekla četiri tjedna (postao Brdski prvak Hrvatske i osvojio Kup RH), a U U-13 kategoriji početnik Donata Marijan Kević također se okitio naslovima prvaka u vožnji na kronometar i cestovnom biciklizmu.   
Za organizaciju Prvenstava pobrinulo se BD Sloga, dok su zajedničke smotre vozača iz dviju država nastale kao plod dogovora nacionalnih saveza: u svrhu promocije biciklizma i sudjelovanja što većeg broja natjecatelja.
Zadru tri
Biciklistički klub Zadar kroz dva se dana i pet kategorija predstavio s ukupno 10 vozača. Prvog dana, u petak ujutro, na rasporedu je bio kronometar.
Stazu dugu 7,5 km Jakovčev je svladao za 11 minuta i 58 sekundi, vozeći prosječnom brzinom od 37,6 km/h. Za Zadar su u istoj kategoriji nastupili i: Karlo Jurić koji je bio 10., te Luka Filajdić 13.. U najmlađoj kategoriji do 13 godina Maja Perinović je na istoj dužini staze zauzela osmo mjesto s vremenom 14:28.
Kadeti Toni Celent i David Šare na dvostruko dužoj stazi su ciljem prošli s osmim (23:43) i 12. vremenom (25:00).
U veteranskoj utrci Zadar je polagao nade u dobar plasman Ivana Gobina, vozača koji je svoju specifičnu disciplinu iz triatlona uspješno pretočio u nastup na državnom kronometru. 
Na 15-kilometarskoj dionici ostvario je odličnih 22:12, što mu je donijelo brončano odličje.
U veteranskoj utrci na kronometar nastupe su ubilježili: Marin Pejdo (24:06), 10. u Veteranima A, te Romano Perinović (23:37) i Neven Pavić (23:57),11. i 12. u Veteranima B.
U subotu je na programu bila cestovna utrka za naslove Prvaka Hrvatske. Na asfalt su prvi izašli vozači u kategoriji U-13. Startalo je 16 natjecatelja iz šest hrvatskih klubova. Maja Perinović je svoje prvo Cestovno prvenstvo završila na odličnom šestom mjestu, uspjevši doći do završnog sprinta u kojem je pobjedu odnio Marijan Kević iz Svetog Donata.
Uslijedili su nastupi U-14 i U-15 kategorija. Start je okupio čak 48 vozača iz 20 hrvatskih i mađarskih klubova. Stazu od 22 km biciklisti su savladali za 38 minuta, vozeći prosječnom brzinom od 34,7km/h, a ukupnu pobjedu u završnom sprintu i naslov hrvatskog cestovnog državnog prvaka odnio je Marin Jakovčev. Tako je reprizirao svoj uspjeh od prije dvije godine, kada je u kategoriji U-13 također osvojio Učku, Kronometar, Kup Hrvatske te Cestovno prvenstvo Hrvatske. Ove je pak godine postao prvi Zadranin kojem je isto uspjelo u kategoriji U-15. Karlo Jurić i Luka Filajdić kroz cilj su prošli zauzevši 21. i 22. mjesto.
U kadetskom uzrastu Toni Celent je nastavio s dobrim rezultatima: bio je sedmi (prvi od 1996. godišta), dok je David Šare zauzeo 12. mjesto. Svoj prvi nastup na Cestovnom PH ubilježili su veterani Zadra u sastavu: Pejdo, Gobin, Perinović, Pavić te se plasirali na 21., 25., 31. i 36. mjesto u vremenu glavne grupe od 1:40:30. Konkurirali su u zahtjevnoj  utrci u dužini od 65 km, čiji je brzinski prosjek bio 39 km/h.  
Donatu dva odličja
Odličnim rezultatima mogle su se pohvaliti i uzdanice Svetog Donata, natjecatelji u najmlađim kategorijama. Slavljem na kronometru i na Cestovnom PH Marijan Kević svom je klubu donio 15. medalju s nacionalnih prvenstava u posljednjih pet godina. 
– Evidentno je da i nakon prestanka aktivnog bavljenja biciklizmom Stipe Filipija i Josipa Miočića Sveti Donat ima generaciju za velike dosege. Veselimo se novoj sezoni kada ćemo se, godinu dana stariji i iskusniji, predstaviti u još boljem svijetlu – kazao je Ivan Krpina, tajnik i trener Sv. Donata.
U kategoriji početnika do 13 godina na kronometru su još nastupili: Roko Zorović – na kraju peti, Ivan Knežević je bio 10., dok su Joško Bačić i Bruno Glavaš osvojili 13., odnosno 14. mjesto. Početnik B Ante Tokić imao je šesto vrijeme, a Roko Vukić peto među početnicima A.
Uzbudljivu cestovnu utrku u subotu su odradili Donatovi početnici C. Već nakon petog kilometra odvojili su se Zorović i domaći vozač BD Sloge Jakopović. U tom su ritmu izdržali sljedećih sedam kilometara, nakon kojih su sustignuti te je uslijedilo taktiziranje, odnosno njihov novi pokušaj bijega. Neposredno pred ciljem pedale su ponovno okretali rame uz rame s konkurencijom, no u posljednjem se kilometru odvojio drugi dvojac: Marijan Kević i Viktor Potočki. U završnom sprintu Kević je pobjedu odnio s pet metara prednosti ispred bivšeg prvaka iz BK Stubaki, Roko Zorović bio je sedmi, Ivan Knežević deveti, a Bruno Glavaš 11. Svi su ciljem prošli u glavnoj grupi, dok je nedugo za njima stigao i Joško Bačić, na kraju 13-plasirani vozač.
U utrci početnika A i B, obilježenoj taktiziranjem, Roko Vukić je u završnom sprintu ostvario peto vrijeme, a Ante Tokić – također jedan od vozača iz glavne grupe – bio je 12. među biciklistima do 14. godina.