Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sjećanje na 74 poginula i dva nestala bojovnika 112. brigade

Autor: Velimir Brkić

28.06.2013. 22:00
Sjećanje na 74 poginula i dva nestala bojovnika 112. brigade

Foto: Velimir BRKIĆ



Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom kod kapele Gospe od sedam žalosti na Gradskom groblju Zadar, jučer je obilježena 22. obljetnica utemeljenja legendarne 112. brigade Hrvatske vojske koji mnogi zovu zadarskom. Zbog ukupnog doprinosa u Domovinskom ratu i stvaranju slobodne, samostalne, suverene države Hrvatske, predsjednik Republike Hrvatske odlikovao je 112. brigadu Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu.
Tada 112. brigada ZNG-a dugo je bila jedna od najvećih brigada Hrvatske vojske kroz koju je u Domovinskom ratu prošlo ukupno oko 10.400 branitelja. Bila je to majka svih postrojbi nastalih kasnije.
–  Ratni put 112. brigade je od neprocjenjivog značaja za obranu grada Zadra, Zadarske županije, uz sudjelovanje u oslobođenju okupiranih područja RH izvan zone odgovornost, rekao je pukovnik Marko Čulina, prvi zapovjednik 112. brigade i predsjednik Udruge.
Nažalost, na tom slavnom putu za obranu i očuvanje domovine te međunarodnog priznanja RH, 74 pripadnika 112. brigade dali su svoje mlade živote, dvojica se i danas vode kao nestali, a više stotina pripadnika je teže i lakše ranjeno, podsjetio je Čulina.
Poginulih su se jučer sjetili njihovi suborci, najmiliji, predstavnici lokalne i državne vlasti, vojske i policije te mnogobrojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Zadarski trubač Klaudio Krizman odsvirao je mirozov. Molitvu odrješenja i svetu misu zadušnicu je predvodio pater Ivo Topalović, dekan i kapelan vojne kapelanije Sv. Gabrijela Arkanđela u vojarni Zemunik.