Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bageri ruše bespravne objekte na Silbi

Autor: Minja Gugić

27.06.2013. 22:00
Bageri ruše bespravne objekte na Silbi


Iako su se bespravni graditelji nadali da je otok Silba predaleko pa da bageri Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja neće tako skoro krenuti u akciju na otok 30 milja udaljen od Zadra, prevarili su se. U srijedu su bageri dopremljeni, a jučer su uz jake policijske snage s dva policijska vozila i desetak policajaca koji su osiguravali teren i zabranili bilo kakvo približavanje »mjestu događaja«, počeli rušiti bespravno građene objekte.
Riječ je o uklanjanju građevina čija je gradnja počela nakon »famoznog« datuma – 21. lipnja 2011. godine što znači da se više ne mogu legalizirati po Zakonu o postupanju s nezakonitom izgrađenim zgradama za koje je bilo moguće podnijeti zahtjev zaključno s 30. lipnjem ove godine.
Građevine čije je rušenje jučer počelo bile su u početnoj fazi gradnje – jedna je u temeljima, a druga u prizemnoj etaži, sagrađena izvan naselja u zoni gdje gradnja nije dopuštena. U priopćenju za javnost koje je iz nadležnog ministarstva proslijeđeno medijima stoji da je građevinska inspekcija odmah po utvrđenom činjeničnom stanju zabranila daljnju gradnju i donijela rješenje o rušenju.
Suvlasnici terena na kojem je sagrađena prizemna etaža i koja je izvan neselja, ali dakle, u zabranjenoj zoni za građenje su po podacima iz Zemljišnih knjiga – Miljenko Sindičić, te Ante Jurić iz Zaprešića koji bespravni objekt gradio, dok su temelji, odnosno betonske ploče u vlasništvu Dražana Crnkovića iz Sesveta i Alena Pešušića iz Zagreba, međutim, kako smo saznali, nakon što su mještani Silbe prijavili Antu Jurića koji se u prelijepoj uvali Bujsin spremao izgraditi velebno zdanje od 150 metara četvornih, inspektori su na terenu do njegove parcele otkrili i druge dvije manje – jednu do druge na kojoj su bili postavljeni temelji.
Po Silbi se priča već dulje vrijeme kako je investitor jednih temelja zadarski odvjetnik iz Arbanasa, a drugih proslavljeni zlatni hrvatski vaterpolist i trener Ratko Rudić. Oni su po našim izvorima sa Silbe, kupili parcele zbog maslinika i htjeli su uz to izgraditi posve male kućice gdje bi mogli boraviti kada povremeno dođu – zbog maslina.
Jučer smo kratko uspjeli kontaktirati Ratka Rudića koji je potvrdio da ima jednu posve malu parcelu na Silbi, ali da se njegovi temelji ne ruše jer nisu u zoni gdje je građenje zabranjeno.