Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Pokloni mi knjigu«

Autor: Ines Grbić

27.06.2013. 22:00
»Pokloni mi knjigu«


»Pokloni mi knjigu« naziv je akcije Caritasa zadarske nadbiskupije u kojoj djelatnici Caritasa s ravnateljem don Ivicom Jurišićem žele pomoći obitelji u potrebi u novoj školskoj godini. Iz zadarskog Caritasa pozivaju roditelje i učenike da se uključe u tu akciju. Svakog radnog dana, od 9 do 13 sati, građani mogu donijeti rabljene školske knjige u upravu Caritasa Zadarske nadbiskupije, Ulica dr. Franje Tuđmana 24, Zadar.
Ta je akcija jedna u nizu školske skrbi za djecu u potrebi u programima zadarskog Caritasa. Malu školu u prostoru Caritasa dnevno je ove školske godine pohađalo 18 učenika. Tu se poučavaju djeca iz predmeta koji im teže idu u školi koju pohađaju, poput matematike, hrvatskog i engleskog jezika. S djecom od 1. do 4. razreda dvoje zaposlenih nastavnika i volonteri pišu i domaće radove. Pomoć u školovanju djece Caritas osigurava za 154 obitelji u potrebi. To su uglavnom obitelji s petero i više djece. Za devetero učenika iz Obrovca, Benkovca i Paga Caritas mjesečno plaća puni iznos smještaja u đačkom i studentskom domu u Zadru i stipendira školovanje mjesečnim iznosom od 300 do 1.000 kuna.
Program stipednija i učeničke potpore financira Zadarska nadbiskupija, Malu školu Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, a sve projekte Caritasa novčano pomaže i Zadarska županija. Caritas je pokrenuo i program međuvršnjačke pomoći u sklopu kojeg studenti volonteri pomažu srednjoškolcima u svladavanju nastavnih jedinica.
Zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa, Mirjana Tadić, članica je Udruge socijalnih radnika čija je predsjednica Marija Pletikosa, ravnateljica Doma za stare i nemoće sv. Frane u Zadru. Udruga je osnovala Volonterski centar koji će objediniti rad svih volontera na zadarskom području čemu se priključio i Caritas, kako bi rad volontera bio sustavniji i djelotvorniji. Preko Tadić kao socijalne radnice u rad Udruge i Volonterskog centra uključeni su programi Caritasa kojem su potrebni volonteri za pomoć Prenoćištu sv. Vinka Paulskog, Pučkoj kuhinji i radu s djecom.
Zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa Mirjana Tadić, poziva sve ljude dobre volje da dostave ovih ljetnih dana školske udžbenike koje bi dobili oni kojima je ta pomoć najpotrebnija.