Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Programi za fondove i projekt Sveučilišnog kampusa bude nadu

Autor: Damir Maričić

27.06.2013. 22:00
Programi za fondove i projekt Sveučilišnog kampusa bude nadu


Više od 80 gospodarstvenika i dužnosnika, uz 30 članova Gospodarskog vijeća pridružilo se proširenoj sjednici Gospodarske komore, izražavajući time interes i dobre odnose politike i gospodarstvenike koji na ovom području vladaju unatoč krizi koja ne jenjava, a o kojoj je Dario Jurin, predsjednik HGK – Gospodarske komore Zadar uvodno kazao:
– Nakon rasta od 2004. do 2008. godine uslijedilo je razdoblje pada i krize koje ne prestaje. I 2012. je sigurno najgora godina u tom razdoblju. Investicije su prepolovljene, produktivnost i efikasnost pada, rast prihoda nadmašuje rast rashoda. Tješi jedino socijalna osjetljivost, odnosno održavanje pa i blagi rast zaposlenosti u trgovačkim društvima. Uz svaku pohvalu turizmu, stalnom rastu i dobroj pokrivenosti uvoza izvozom, makar na maloj osnovici, istaknuo je Jurin zahvalivši gospodarstvenicima na dolasku, ali i dužnosnicima od župana Stipe Zrilića, dogradonačelnika Zadra dr. Zvonimira Vrančića, nizu gradonačelnika i načelnika, predstojniku Ureda državne uprave Ivi Gregovu, kolegi predsjedniku Županijske obrtničke komore Stipi Kneževiću i mnogim drugima.
Ostatak sjednice bio je bitno ugodniji i posvećen dvjema točkama uz koje vezujemo doze optimizma, nade pa i ponosa.
Naime, druga je točka posvećena tome što nas čeka u EU s naglaskom na strukturne fondove i Kohezijski fond. Jurin je podsjetio na to da je komora već 2007. počela s meritornim informiranjem i savjetovanjem na tu temu. Posljednjih nešto više od mjesec dana održano je čak osam savjetovanja s Obrtničkom komorom, svaki s više od 50 sudionika, a u petak je savjetovanje o PDV-u u uvjetima ulaska u EU.
Treća tema na ovoj sjednici bila je projekt Sveučilišnog kampusa koji budi nadu da će Zadar, sa sada već gotovo 5.000 studenata, napraviti veliki iskorak. Iz čisto humanističkih prema drugim područjima znanosti s pripadajućim sadržajima prema projektu koji već ima podršku i u sklopu kojeg se iz EU očekuje najmanje 70 milijuna eura investicije.
Dr. Ante Uglešić istaknuo je kako kampus već ima načelnu suglanost EU za prvu fazu tešku, ne više kako s prvotno planiralo 90 milijuna eura, već najmanje 60 milijuna eura. Ali i to je najveći program koji se ikada realizirao u Zadru. Uglešić je upoznao prisutne s projektom u kojem će, istina uz međunarodni natječaj, biti puno posla i za ovdašnje gospodarstvo jer nakon 800 tisuća eura za idejni projekt, sada se troši 1,2 milijuna za projekte koji bi se trebali završiti za godinu dana, a potom ide natječaj za gradnje niza (četiri) zdanja, koja će trasirati sveučilišnu, ali i budućnost Zadarske županije.