Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

HSS, HNS i SDP bez šefova stranaka

27.06.2016. 22:00
HSS, HNS i SDP  bez šefova  stranaka


U ovom trenutku čak dvije stranke su bez rukovodstva, a treća osluškuje hoće li morati ići u promjene čelništva
Izbori u rujnu iznenadili su mnoge stranke, ali najviše one  koje još nisu riješile niti izbor lokalnog rukovodstva, a kamoli počele s  pripremama za predizbornu kampanju. Zadar je po tome svojevrsni rekorder jer su u ovom trenutku čak dvije stranke bez rukovodstva, a treća  osluškuje hoće li morati ići u promjene čelništva.
Naime, županijska organizacija HSS-a ima predsjednika pod disciplinskim postupkom, Zdravka Šarića kojemu prijeti izbacivanje iz stranke. Županijski odbor vodi im manje iskusna članica Glavnog odbora Jelena Gulan. 
HNS još uvijek nije izabrao predsjednika Gradskog odbora kojega također u privremenom mandatu vodi dosadašnji predsjednik Ivo Gregov.  No, možda je najteža situacija u županijskom SDP-u čija se predsjednica, Renata Sabljar Dračevac, bori s opakom bolešću, te pripreme za izbore sada pokušavaju obaviti njezini zamjenici Josip Tičić i Duško Vidov.
SDP se uporno nada još većem broju mandata u 9. izbornoj jedinici.  Na izborima u studenom nisu uspjeli pobijediti HDZ, a sada pak vjeruju  u tu mogućnost zbog nestabilne situacije u stranci koja se tek priprema  za izbor novog rukovodstva. Da pripreme u Županijskom odboru ne  “štekaju”, pobrinuo se SDP-ov dopredsjednik Josip Tičić koji u tijeku priprema za sjednicu Predsjedništva Županijskog odbora, o svojoj predsjednici i situaciji u stranci otvoreno kaže:
– Gospođa Renata normalno funkcionira u stranci, a ukoliko dođe do  pogoršanja njezina zdravlja, ona će imenovati jednog od nas dvojice  potpredsjednika da vodi županijsku organizaciju. Sada nam je najvažnije formirati izborni stožer i izabrati njegova predsjednika, kaže Tičić.
Situacija je posebno teška u HSS-u iz čije su nam Središnjice potvrdili  da još uvijek vode disciplinski postupak nad predsjednikom ŽO-a,  Zdravkom Šarićem:
– Sukladno odredbama Statuta HSS-a predsjednik stranke Krešo Beljak  suspendirao je Zdravka Šarića iz članstva HSS-a 8. travnja 2016. zbog disciplinske odgovornosti. Postupak će biti vođen pred Časnim sudom  HSS-a – navode u HSS-u, uzdajući se da će v.d. predsjednica Jelena Gulan uspjeti stranku pripremiti za kampanju.
Glavni teret ovakve situacije u stranci, čini se, morat će ponijeti članica  Glavnog odbora Irena Devčić koja ima mnogo više političkih utakmica u  nogama od Jelene Gulan, a ima iskustva i u koalicijskim pregovorima.
– Spremni smo, bez obzira na postupak koji se provodi nad gospodinom Šarićem. Najveća smo gradska organizacija u našoj stranci na području županije i pripreme za izbore odradit ćemo kvalitetno. Očekujemo ovih dana dolazak u Zadar predsjednika stranke Kreše Beljaka,kaže  Irena Devčić.
I zadarski HNS je uvjeren da mu činjenica da ih vodi v. d. čelnik Ivo  Gregov neće utjecati na pripreme za kampanju. U srijedu se u Splitu sastaju s glavnim tajnikom stranke Srećkom Ferenčakom s kojim će se  dogovoriti oko priprema za izbore. Predsjednik županijske organizacije,  Milan Stojanov, napominje kako je lokalna organizacija spremnija no  ikad:
– Obnovili smo čak pet podružnica i sada čekamo da Predsjedništvo i  Središnji odbor potvrdi tko će biti na listama. Nadamo se mogućnosti da  bi Dalmacija konačno mogla imati svojega saborskog zastupnika iz  HNS-a – poručuje Stojanov.
I HSLS je, nakon ostavki čelnika gradske i županijske organizacije, izabrao novo rukovodstvo, te su i oni za idući tjedan dogovorili sastanke  Predsjedništva i Središnjeg  vijećea. Predsjednik ŽO-a, Marko Klanac, napominje da su dosadašnje aktivnosti kroz mjesne odbore i incijative prema Gradskoj upravi već najbolja priprema za izbore.
Hoće li, zahvaljujući političkoj klimi nastaloj padom neuspjele Vlade,  kandidati oporbenih stranaka ugroziti HDZ u njegovoj “utvrdi”, tj. 9. izbornoj jedinici, vidjet će se početkom rujna.