Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakić: Nevažno je hoću li ostati na čelu ministarstva

27.06.2016. 22:00
Nakić:  Nevažno je   hoću li  ostati  na čelu  ministarstva


Nakiću su, saznajemo u lokalnom HDZ-u, presudile loše iskomunicirane reforme u zdravstvenom sektoru
“Tko želi bolji kuk, ići će u privatnu kliniku u Švicarsku” –  čuvena je rečenica zadarskog ministra Darija Nakića koja ga je zamalo  stajala ministarske fotelje, a u HDZ-u se ovih dana može čuti kako mu je,  u slučaju pobjede na izborima – odlazak zajamčen.
Zbog načina na koji je uvodio reforme u zdravstvu, bez imalo političke  suptilnosti i s vrlo oštrim rezovima, često popraćenim komentarima koji  su u javnosti dočekivani s negodovanjem, ljutio je dio HDZ-ovaca. Posebno je na njega bio ljut Karamarko, a već se i otvoreno pisalo kako je  predsjedniku HDZ-a ‘dosta Nakića’ koji će zbog sveopćeg nezadovoljstva pacijenata nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u morati otići s  ministarske dužnosti. U međuvremenu je Karamarko otišao sa svoje, ali  u lokalnom  HDZ-u priča se kako ista sudbina čeka Nakića jer stranka ne  želi plaćati predizbornu cijenu negativno komuniciranih reformi  u javnosti.
Nakić je najprije najavio poskupljenje police dopunskog osiguranja sa  70 na 89 kuna, odmah upućujući i prijedlog izmjena zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti koji je trebao na snagu stupiti  upravo ovih dana. Najavio je i regionalizaciju bolničke mreže, što je dodatno izazvalo otpor mnogih  hrvatskih građana i lokalnih političara, a  zbog reorganizacije mreže Hitne medicinske pomoći naišao je na bijes  svojih stranačkih kolega iz IX. izborne jedinice.
Zbog velikog broja negativnih reakcija na njegove mjere i sve lošijeg  rejtinga među građanima, HDZ-ovci neslužbeno priznaju da, pobijede li  na izborima u rujnu, Nakićev mandat završava. Njegovo bi mjesto u tom  slučaju preuzeo netko tko neće ići “đonom na zdravstvo”, kako kažu ovdašnji HDZ-ovci, već s mnogo više osjećaja za pacijente i za sveukupnu  javnost.
Nada li se ostanku u ministarskoj fotelji i nakon izbora, u scenariju u  kojem bi vlast krojio HDZ, još uvijek aktualni, tehnički ministar zdravlja  Dario Nakić kaže:
– Nadam se i vjerujem da će pobijediti HDZ, da će se provesti reforme  koje će stabilizirati sustav, a najmanje je važno hoću li ja ostati na čelu  Ministarstva.
Iz udruga za zaštitu pacijenata poručuju, pak, kako su sretni što je Nakić samo tehnički ministar, te ne može provoditi svoje reforme. Oni smatraju kako bi teret zdravstvenih reformi opet iznijeli najosjetljiviji slojevi  društva, poput umirovljenika, koji su stoga protiv Nakićeve mjere poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja peticijom prikupili  čak  90.000 potpisa.